Повишаването на енергийната ефективност на жилищата е сред основните решения

...
Повишаването на енергийната ефективност на жилищата е сред основните решения
Коментари Харесай

Учени настояват за промяна на официалното определение за енергийна бедност

Повишаването на енергийната успеваемост на жилищата е измежду главните решения с казуса с енергийната беднотия, засягаща, по някои оценки, до 30% от популацията.

Това изведоха като извод от свое проучване на енергийната беднотия у нас в интервала 2014-2019 година от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките.

Учените упорстват за смяна на формалното определение за енергийна беднотия, въз основа на което страната гради политиките си за решение на казуса.

" Енергийно небогати са потребителите, които при настоящите цени на енергийните услуги, ток, парно, газ заради своя рентабилен, възрастов, трудов, семеен и обществен статус попада под формалната линия на беднотия откакто заплати сметките за сила ", дефинират учените терминът " енергийно безпаричен ".

Изследователите оферират още и поправяне на системата за дефиниране на тези лица и семейства, както и ясни структурирани стратегии за справяне с казуса от страна на страната. Така да вземем за пример над 2 милиона души биха могли да се възползват от кредитни линии или безплатна помощ са повишение на енергийната успеваемост, предава news.bg.

" С оглед идната либерализация на пазара на електрическа енергия и за битовите консуматори, казусът с енергийната беднотия е извънредно значим. За страдание България е страната с най-ниски приходи в Европейски Съюз ", посочи заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов. И пое ангажимент ръководещото болшинство да внесе законови промени, съобразени с предложенията на икономическите специалисти от Българска академия на науките, за задачата към този момент е образувана работна група.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР