Повечето заведения в България ще трябва да се оборудват с

...
Повечето заведения в България ще трябва да се оборудват с
Коментари Харесай

Повечето заведения в България трябва задължително да имат ПОС терминал

Повечето заведения в България ще би трябвало да се оборудват с ПОС терминал като алтернатива за заплащане на потребителската сметка. Това дефинитивно взеха решение депутатите при разглеждането на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Предложението е на финансовия министър Асен Василев и има за цел да изсветли бранша.

Това е единственото предложение на Василев, обвързвано с регулация на ресторантьорския отрасъл, което бе признато от Народното събрание.

На процедура се вкарва условие от 1 март 2024 година заведенията, категоризирани с две, три, четири или пет звезди, да обезпечат наложително опция клиентите им да правят заплащания посредством терминално ПОС устройство.

Те ще би трябвало да слагат „ на видно за клиентите място в заведенията “ информация за опцията за заплащане с карта.

За физически лица, които би трябвало, само че не са оборудвани с ПОС терминал, ще се постановат санкции сред 100 и 500 лева, а за юридически лица – сред 500 и 2000 лева

При липса на информация за опцията за заплащане с карта също ще има санкции – сред 100 и 300 лева за физически лица и сред 300 и 1000 лева за компании.

При повторни нарушавания глобите се удвояват.

Депутатите отхвърлиха да одобряват предлагането на финансовия министър браншът да заплаща заплати наложително по банков път.

Отпаднаха и противоречивите хрумвания на Асен Василев за „ бонус-донос “, или финансови тласъци при предоставяне на информация за укрити налози.

Отпадна и предлагането за внезапен спад на кешовия таван от 10 000 на 5000 лева.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР