Повечето от тях са построени, за да отдадат почит на

...
Повечето от тях са построени, за да отдадат почит на
Коментари Харесай

Шестте най-красиви триумфални арки в Русия

Повечето от тях са издигнати, с цел да отдадат респект на огромни победи.

Но има и такива, които са в чест на социалистическия труд. Подбрахме най-интересните от тях.
Триумфална арка в Москва
 Legion Media

Арката, увенчана с каляска и статуя на богинята Нике, се извисява на Кутузовския проспект в Москва и е следвоенно „превъплъщение“ на друга арка, която е издигната по декрет на Николай I през 1834 година. Императорът желае Москва да има мемориална арка в чест на успеха на руснаците в Отечествената война против Наполеон от 1812 година – сходно на тази, издигната в Санкт Петербург през същата година.

Първата триумфална арка е от дърво. По-късно тя е сменена с такава от камък. През 1936 година арката е отстранена, заради промени в градоустройствения проект. Колоните от ковано желязо за портата лежат на градския площад няколко години, а по-късно са претопени за потребностите на руската войска през Втората международна война.

Арката е възобновена в настоящето си положение през 1966-1968 година. За нея са излети 150 нови статуи, а за колоните са направени 12 нови.
Нарвската триумфална арка в Санкт Петербург
 Legion Media

Известно време тази арка служи като градски врати, посрещайки идващите в съветската столица пасажери от Европа.

Тя е проектирана от италианския проектант Джакомо Куаренги. Построена е през 1834 година в чест на съветската победа против Наполеон във войната от 1812 година. През 1944 година отсам минават руските войски, които пробиват блокадата на Ленинград.

Днес в арката има музей на военната популярност, който заема три етажа и подземието.
Триумфалната арка на Главния щаб в Санкт Петербург
 Legion Media

Арката на Дворцовия площад в Санкт Петербург е част от постройката на Генералния щаб: известно време 580-метровата ѝ фасада се счита за най-дългата в Европа. Арката е проектирана по-късно от останалите здания и е предопределена да уважи успеха във войната от 1812 година. Барелефите ѝ са направени от претопени военни титли, има и скулптури на антични воини в профил и каляска с богинята Нике от горната страна.

Тя е проектирана от архитекта от италиански генезис Карло Роси. Той възнамерява арката да бъде основен подробност в цялата постройка на Генералния щаб, а в този момент тя е една от забележителностите на града. Днес източните ѝ крила обитават съкровища от Ермитажа.
Триумфалната арка в Курск
 Legion Media

Тази арка е част от отбор, издигнат в чест над успеха против нацистите пред 1945 година. Тя е издигната през 2000 година на входа на града-герой Курск, където през 1943 година се състои една от основните борби през Втората международна война.

В подножието на арката има четири фигури на воини от разнообразни ери – от Древна Рус доникъде на ХХ век. Най-отгоре е ситуирана статуя на Св. Георги Победоносец, който пронизва ламята с копието си.
Главният вход на ВДНХ
 Legion Media

Тази солидна арка в сталинистки ампир е още един знак на успеха във Втората международна война. Тя става основен вход на ВДНХ и един от най-разпознаваемите архитектурни монументи от руската епоха.

На арката има барелеф с герба на Съюз на съветските социалистически републики, а най-отгоре има статуя, наречена „Тракторист и колхозничка“. Тези архитектурни герои на руската ера държат над главите си вързоп житни класове, като би трябвало да въплъщават индустрията и агрокултурата.
Арката на основния вход на парк „Горки“
 Getty Images

Символът на основния столичен парк датира от 1955 година, когато централният вход на парка е декориран с арката по дизайн на Г. Шчуко и А. Спасов. Дълго време 18-метровата арка, дружно с близкия Кримски мост, е един от знаците на нова социалистическа Москва.

Вътре има дребен музей, отдаден на историята на парк „Горки“, само че най-интересната част е наблюдателната площадка, която предлага панорама към „Воробьови гори“ (сега наричани Воробьови или Врабешки хълмове), Шуховската кула и Останкината кула, както и панорама към министерството на външните работи, една от известните сгради „Седемте сестри“.

създател: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР