Повечето от познанията ни за Средновековието се основават на филми,

...
Повечето от познанията ни за Средновековието се основават на филми,
Коментари Харесай

Митове за Средновековието, в които все още вярват

Повечето от познанията ни за Средновековието се основават на филми, телевизионни излъчвания, както и на книги от вида на написаните от Дан Браун. Ето за какво някои от обстоятелствата, които идват в съзнанието ни при думата „ Средновековие “, са единствено легенди, които последователно станали необятно публикувани.

Средновековието – това е доста огромен исторически интервал, който стартира с рухването на Римската империя през 476 година и продължава до края на XIV век, а съгласно други трактовки – до ХVІІІ век.

  1. Религията била забави ла софтуерния напредък

Мнозина имат вяра, че строгите религиозни убеждения дружно с заболявания като чумата през Средновековието не разрешавали развиването на научната мисъл и прогрес. Дори част от тази ера през днешния ден назовават „ тъмни епохи “.

Всъщност, посредством точно на средновековната Църква се появили образователни стратегии, които включвали математика и други науки. Библията била тълкувана като управление за познаване на света, а пропастта сред античното равнище на науката и средновековното намалявала.

През Средновековието изобретили или възприели от Азия книгопечатането, водениците, вятърните мелници, очилата и магнитния компас. В доста от тези открития Църквата взела участие – да вземем за пример, барутът в Европа бил изобретен от монаха Щварц. Така, че религията не пречела на напредъка, а даже го ускорявала.

  1. През Средновековието нямало зъболекари

Мнозина и в този момент считат стоматологията като самобитна форма на мъчение. Не бива да забравяме, че нашите предшественици не са имали подобен широп достъп до захарта и захарните произведения, по тази причина и зъбите им били доста по-здрави от нашите. Учените, които са изследвали челюстите на хора от Средновековието, са открили, че те почиствали и вадели зъби с професионални принадлежности.

В началото на ХV век италианският професор Джовани де Арколи написал етюд за стоматологичната помощ, където демонстрира, че главните способи на актуалните стоматолози се употребявали и по това време. Например, пломбите: тогава спасявали кариесни зъби, като ги запълвали със злато.

  1. Жените били измъчвани с „ пояси на целомъдрието “

Всеки е чувал мита за рицарите, които преди дълъг поход поставяли железни окови като гащи на дамите си, с цел да не им изневерят. Всъщност, изображение на „ пояс на целомъдрието “ се появило за пръв път като подигравка през 1405 г. Авторът на рисунката имал поради античната римска сватбена традиция да се връзва колан върху кръста на булката в символ на непорочие.

  1. През Средновековието всички считали, че Земята е плоска

Днес е станало всекидневно неправилното разбиране, че през така наречен „ Тъмни епохи “ европейците считали Земята за плоска – и едвам през Просвещението тези възгледи се трансформирали.

Христофор Колумб тръгнал към Индия на запад, смятайки да я доближи откъм „ противоположната страна “ на земното кълбо.

Всъщност, хората почнали да осъзнават, че Земята е кълбо още през VІ век прочие Хр. За разпространяването на актуалния мит виновност носи писателят Уошингтън Ървинг, който в своята книга „ История на живота и пътуванията на Христофор Колумб “ декларирал, че хората от предколумбовата епоха считали Земята за плоска. Но в противен случай, точно тъй като тогава към този момент се считало за твърдо открито, че Земята е кълбо, самият Колумб тръгнал към Индия на запад, вместо на изток – тъй като считал да я доближи откъм „ противоположната страна “ на земното кълбо.

  1. През Средновековието съществувало „ право на първата брачна нощ “

Под този термин се счита, че тогава локалният държател имал право да легне с булката на локален селяндур в първата й брачна нощ. Това е чест сюжет на филми и книги за Средновековието.

Всъщност, в никоя средновековна хроника или летопис няма споменаване за сходна традиция. А и задоволително е да си представим какъв брой протести и въстания е щяла да провокира тя, в случай че в действителност е съществувала. Това е просто част от всеобщият информативен набожен напън против в Европа – т.е., ето, вижте какъв брой неприятно е било през Средновековието, когато Европа била изцяло християнска. Всъщност, за сходен бит се загатва в шумерските митове за Гилгамеш.

  1. Хората са живели единствено 30 години

Ясно е от кое място идва този мит: животът през Средновековието бил много по-опасен от настоящия – въпреки в последно време всекидневието в Западна Европа също да носи от ден на ден опасности.

Но има разлика сред дълготрайност и предстояща дълготрайност на живота. Първата е животът на съответно лице, а втората е междинният статистически индикатор – който в действителност бил еднакъв единствено на 30 години заради високата детска смъртност. Например, семейство от двама родители и четири деца. Първото дете умира скоро след раждането, второто живее до 70, а родителите умират на 35 и 60 години. Така междинната дълготрайност на живота в това семейство е 41 години. Но това не значи, че след 40-годишна възраст всички умират. Ако човек оцелявал като дете, тогава той можел умерено да доживее до 70 години.

  1. Заради мръсната вода всички пиели вино и бира

Всъщност, средновековните хора пиели не чак толкоз алкохол, каквито са легендите. Повечето градове били издигнати наоколо до огромни източници на прясна вода. Единствено работилници, които работели с багрила, били рискови – само че владетелите забранявали те да изхвърлят боклуци във водни обекти. Бирата била доста харесвана и в Средновековието, само че тя била доста по-слаба от днешната и я пиели най-вече, с цел да утолят жаждата си по време на упорита работа.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР