Повечето от новите пътища са с лошо качество. Това каза

...
Повечето от новите пътища са с лошо качество. Това каза
Коментари Харесай

Повечето от новите пътища са с лошо качество

Повечето от новите пътища са с неприятно качество. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков. Той посочи, че става дума за обекти по републиканската мрежа в гаранционен период.

Данните, оповестени от Цеков са от направените инспекции на сектори с профилограф и взетите сондажни пробни ядки от асфалтови пластове.

Експерти на Института по пътища и мостове към Агенция “Пътна инфраструктура ” са се присъединили в обследването. Целта е да се откри дали настилките по магистрални и първокласни сектори от републиканската пътна мрежа, на които скоро изтича гаранционният период, са равни.

При инспекциите за надлъжна равност проблеми са открити в четири от 13 тествани места.

“От взетите ядкови проби има пет пътни сектора, в които няма никакви отклонения за съответния клас пътища, в седем други обекта са открити отклонения по план и на основа дебелина ”, сподели Цеков.

Вече са изпратени са писма до изпълнителите и надзорните компании, в които ги осведомяваме за понижената дебелина на главните пластове. Освен това са подхванати дейности за премахване на нередностите на един от обектите. До момента няма възражения от надзорните компании, сподели още Цеков.

Според него в някои от обектите позволените дефекти са местни. Това значи, че те отнасят се за дребни сектори на пътното платно.

В други са установени систематични нередности – открити са отклонения по целия пътен сектор.

“Изводите са, че явно има отклонения по осъществяване на изискуемото качество. Ллипсва регулярен надзор от страна на изпълнителите, на контролните компании и от страна на страната ”, сподели още Цеков.

Магистрала “Струма ” с доста проблеми

Според строителния министър по автомагистрала “Струма ” има отклоняване върху дванадесет разнообразни сектора. Това са местни отклонения и не засягат целия пътен сектор.

Цеков уточни, че различен случай е обходът на град Ахелой. Там върху сектор от към 5 км от взетите 32 сондажни ядки 22 не дават отговор на плановите и нормативни условия.

Освен това при инспекцията на околовръстния път на Добрич са открити същите несъответстващи на изискуемото качество характерности. Те касаят дебелината на горния износващ слой в сектор и са към осем км.

Проверките бяха направени само по аршин по кое време изтича гаранционният период, уточни районният министър.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР