Повечето от нас обикновено са сигурни, че правим всичко възможно,

...
Повечето от нас обикновено са сигурни, че правим всичко възможно,
Коментари Харесай

10 невинни хигиенни навика, които съсипват здравето ни

Повечето от нас нормално са сигурни, че вършим всичко допустимо, с цел да поддържаме оптимално добра хигиена, която пък ни подсигурява положително здраве.

Сушим ръцете си вместо да използваме кърпи, киснем мръсните чинии в цялостната със сапун мивка и търкаме настойчиво чашата си за кафе ежедневно.

Но истината е, че сешоарите за ръце популяризират инфекции, мократа мивка е по-опасна от тоалетната седалка, а чистата чаша няма да ви избави от микробите в кафемашината.

Ето 10 навика, които може да ви наподобяват изцяло почтени, само че в действителност са извънредно нехигиенични от научна позиция и това е потвърдено посредством проучвания.

1. Накисване на съдовете в мивката
Мивката е съвършена среда за бактериите: там можете да намерите салмонела, стафилококи и какво ли още не.

За да се избегнат заболявания, е добре съдовете да се мият директно измежду приложимост, както и след контакт с храни, като риба, сурово месо, млечни артикули и зеленчуци.

Да съберете всички мръсни чаши и чинии в мивката е елементарно, само че нехигиенично решение, показва BrightSide.

2. Миете ръцете си с гореща вода
Някои откриватели считат, че не температурата на водата, а времетраенето на миенето въздейства върху разпространяването на микроби. За 5 секунди не бихте измили нищо, само че за 30 секунди можете да убиете всички бактерии по ръцете си.

А в случай че миете ръцете си с гореща вода постоянно, намалявате защитните функционалности на кожата и може да се появи раздразнение или дерматит.

3. Тренировка с грим
Понякога се втурваме от офиса към фитнес залата и си мислим, че времето, което ще изхабим за събаряне на грима, в последна сметка може да бъде спестено. Същата работа ще свърши и душът след тренировката.

Въпреки това обаче, по време на тренировката нашата кожа би трябвало да диша. Ако носите грим, това може да докара до задръстване на порите. В резултат на това сте по-податливи на кожни проблеми.

4. Използване на сешоар за ръце
Фактът, че не допираме сешоара с ръцете си, е единствено заблуда за непорочност. Всъщност електрическите сешоари са много нехигиенични: те хващат доста бактерии и ги разпръскват с въздушния поток.

Така те могат да попаднат в белите ни дробове или по кожата. Хартиените кърпи са по-ефективни и по-хигиенични.

5. Използвайте найлоновите торбички от храна единствено един път
Торбата, употребена повече от един път, има доста микроби върху нея. Ако сте купили сурово месо в торбичка (дори и да е било опаковано), има възможност бактериите да се разпространят и върху други артикули, изключително плодове и зеленчуци.

Решението е да употребявате торба за еднократна приложимост или торба, която ще би трябвало да миете всякога.

6. Рязане на месо и зеленчуци на една и съща дъска

Микробиологът доктор Чарлс Герба, твърди, че дъската за рязане съдържа 200 пъти повече бактерии, в сравнение с тоалетната седалка.

Ако я употребявате за сурово месо, тя може да е преносител на салмонела и кампилобактер - двете най-разпространени аргументи за хранително натравяне.

Решението е да се употребяват две разнообразни дъски за рязане на месо и зеленчуци, както и да се изберат стъклените пред дървените.

7. Използване на кафемашина
Резервоарът на кафе машината е подобаваща среда за развиването на разнообразни типове бактерии. Има повече микроби в кафемашината в офиса, в сравнение с дръжката на вратата на тоалетната в дома ви.

За да отбраните здравето си, мийте резервоара допустимо най-често, като употребявате доста гореща вода и сапун за миене на съдове.

8. Държите телефона в чантата ви
Може да наподобява, че чантата е най-хубавото място, на което телефонът ви е изцяло предпазен от околната среда, само че това не е правилно.

По-добре е той да се държи в джоба и задърлжително да се сложи в калъф - по този метод се замърсява по-малко с микроби.

Средният статистическият мобилен телефон е 10 пъти по-мръсен от тоалетната миния. Затова не е неприятна концепция всеки ден да го забърсвате с мокра кърпичка.

9. Почистване на зимните облекла напролет
Колко постоянно решавате да хвърлите ръкавиците и шала в кошницата за пране? Специалистите предлагат да перете шапки, шалове и ръкавици един път на всеки 1-2 седмици.

Тези облекла се свързват с устата и носа ни, като натрупват микроби и нашата имунна система може да отслабне, в случай че има непрекъснат контакт с тях.

10. Размразяване на храна на стайна температура
Ние рядко мислим за метода, по който температурата на околната среда и скоростта на топене оказват въздействие върху качеството на храната.

Оставянето на месото и рибата да се размразяват непосредствено на плота в кухнята е нездравословно. За да се предотврати умножаването на микробите, е по-добре да оставите тези храни на рафта в хладилника. /profit.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР