Повечето организации с биометрия разчитат на смартфон приложенияКонтролът на достъпа

...
Повечето организации с биометрия разчитат на смартфон приложенияКонтролът на достъпа
Коментари Харесай

Мобилните идентичности превземат контрола на достъпа

Повечето организации с биометрия разчитат на смарт телефон приложения

Контролът на достъпа до офиси, здания, транспортни средства и други запаси върви към налагането на “мулти-приложение ”: всичко в едно (снимка: CC0 Public Domain)

През последните години светът стана очевидец на бърза промяна в метода, по който се идентифицираме и получаваме достъп до разнообразни услуги. Доскоро самоличността беше обвързана с физически документ, да вземем за пример шофьорска брошура, персонална карта, паспорт. С възхода на смарт телефоните и мобилните технологии бързо се появиха цифровите идентификатори. Макар че тези средства оферират повече улеснение, би трябвало да се вземат поради други фактори като софтуерната готовност и поверителността на данните.

Готов ли е светът да схване изцяло цифровата идентификация и в последна сметка да размени обичайните физически документи? Отговорът не е елементарен. Дигиталната промяна не е равнопоставена – не всички организации или лица имат еднакъв достъп до запаси, умения или инфраструктура. И въпреки всичко се чака, че пазарът на обичайни физически документи ще продължи да понижава през идващите няколко години, а цифровите идентичности ще завземат огромна част от това пространство.
Възходът на мобилната еднаквост
Все повече хора употребяват своите смарт телефони за осъществяване на онлайн транзакции, достъп до цифрови услуги и даже отваряне на порти. Според анализаторите от Gartner, през 2022 година 70% от организациите, възприели биометрично засвидетелствуване за достъп на работното място, са създали това посредством приложения за смарт телефони.

Комбинация от други фактори ускорява прехода към цифровите идентификатори. Инфраструктурата за поддържане на цифрови транзакции се разраства – дружно с непосредствената нужда от предложение на безконтактни транзакции. Расте и възприемането на приложения за мобилни портфейли, които съдържат цифрови идентичности на мобилни устройства.
Контрол на достъпа в свят на мобилни устройства
Мобилните устройства са се трансформирали в съществени съставни елементи от ежедневния живот на множеството хора освен поради присъщите им характерности, само че и поради удобствата, които дават. Хората носят устройствата непрекъснато си със себе си. Следователно потреблението на мобилните джаджи за достъп до места и напредване из разнообразни елементи на постройките има смисъл.

Самите мобилни устройства дават от ден на ден улеснение. Наред със смарт телефоните тук роля играят и други смарт-устройства като да вземем за пример умните часовници.

Щом потреблението на мобилно устройство за засвидетелствуване за достъп до здания, мрежи, услуги и други запаси може доста да увеличи удобството, успеваемостта и сигурността, не е чудно, че клиенти и сътрудници по света от ден на ден ползват мобилни технологии за достъп. 81% от респондентите в изследване на HID за положението на сигурността и идентичността за 2023 година споделят, че оферират хибриден модел на работа, като тази година повече компании дават ръководство на идентичността „ като услуга “, а не посредством местна инфраструктура.
Бъдещето на мобилния достъп
Използването на смарт телефон, таблет или смарт-часовник за влизане в здания или зони с стеснен достъп не е просто комфортно за потребителя; то рационализира администрирането на контрола на достъпа с цифрова платформа, основана на облака. Компаниите от ден на ден реализират достъп посредством мобилни устройства като механизъм за засвидетелствуване и инспекция на самоличността на своите чиновници и гости. Мобилният достъп отстрани зависимостта от физически карти или баджове, поддържа голям брой протоколи за сигурност и прибавя нови равнища на сигурност в допълнение. А това значи повече улеснение за сигурен надзор на физическия достъп.

Съществен детайл при мобилния достъп е концепцията за мулти-приложение – метод, където един артикул или решение може да извършва голям брой функционалности. Подобен дигитален идентификатор освен покачва оперативната успеваемост, само че и оказва помощ за понижаване на броя на пластмасовите карти, които потребителите употребяват и губят. А това пък има позитивно влияние върху устойчивостта и сигурността. Например, университетите могат да оферират достъп посредством мобилни устройства, предлагайки мобилни идентификатори с опция за отваряне на порти, разглеждане на библиотечни книги, осъществяване на покупки в кафенета и други
Цифрови идентификатори и цифрови портфейли
В последно време става допустимо и консолидираното на баджовете на чиновниците в цялостни цифрови портфейли. Докато цифровите портфейли не са оригиналност – те съществуват от дълго време в света на платежните транзакции – в този момент те се употребяват и за по-различни цели. Дигиталните портфейли могат да съдържат медицински предписания, документи за пътешестване, шофьорски книжки, персонални карти, застрахователна информация и пропуски за достъп за чиновниците до здания и пространства.

По този метод цифровите портфейли дават на чиновниците достъп до вратите на офиси, асансьори, турникети, многофункционални принтери и доста други технологии – единствено посредством потреблението на един смарт телефон или един смарт-часовник. Цифровите портфейли се интегрират със съществуващи системи за надзор на достъпа, лесни са за разпространяване и ръководство и се възползват от вградените функционалности за сигурност на устройствата – кодове, лицево различаване.
Предизвикателства и съображения
В този свят на цифровизиране на самоличността има потребност от надеждни технологии за отбрана на персоналните данни и попречване на злоупотребите с тях. Изграждането на съвременна стратегия за оторизация с ръководство на сигурността в облака, предвид на мащабируемостта, е от решаващо значение. Системите за цифрова еднаквост би трябвало също по този начин да вземат поради районно и световно използваните закони, разпореждания и индустриални стандарти, като да вземем за пример Общия правилник за отбрана на данните (GDPR).
Какво ни чака
Тъй като от ден на ден организации сполучливо внедряват системи за достъп посредством персоналните мобилни устройства, от ден на ден хора ще се радват на удобствата на технологията. Това се прави оценка високо от предприятията, образователните заведения, клиниките и всички други браншове, само че и от промишлеността на недвижимите парцели, защото консолидираното на системите за надзор на достъпа с платформите за сградно ръководство разрешава по-гъвкаво и дейно контролиране на ресурсите на постройката въз основа на заетостта. А това способства за устойчивостта.

Бъдещето на мобилните идентификатори ще зависи от всеобщото разбиране на технологиите, регулаторните условия и доверието. Правителствата, организациите от частния бранш и жителите ще би трябвало да си сътрудничат, с цел да изградят постоянна екосистема, която поддържа оперативна съгласуемост и безупречна сигурност. Кампаниите за осведомление на обществеността и просветителните начинания са жизненоважни за разпространение на преимуществата на мобилните идентификатори, справяне с проблемите и обезпечаване на необятно разпространяване измежду популацията.

Накратко, мобилните идентичности към този момент доближават повратната точка, където удобството, сигурността и успеваемостта дефинират възприемането на технологиите. В свят на интензивна цифрова промяна мобилният достъп ще играе централна роля в областта на контрола на достъпа.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР