Повечето избиратели в Шотландия искат нов референдум за независимост на

...
Повечето избиратели в Шотландия искат нов референдум за независимост на
Коментари Харесай

Става напечено! Мнозинството граждани в Шотландия искат независимост

Повечето гласоподаватели в Шотландия желаят нов референдум за самостоятелност на тази английска нация. Желанието им, отразяващо раздалечаването сред народите в резултат на Брекзита, ускорява натиска върху английския министър председател Борис Джонсън, с цел да склони той на сходен избор, съобщи Франс прес.

Според изследване, чиито данни помества през днешния ден "Сънди таймс ", 50 на 100 от гласоподавателите в Шотландия биха желали референдум за самостоятелност. Ако се изключат колебаещите се, 52 на 100 от участниците поддържат концепцията за самостоятелност.

Анкетата сочи също така, че 51 на 100 от гласоподавателите в Северна Ирландия желаят референдум за обединяване на Ирландия - още една цепнатина в единството на кралството, разяснява Агенция Франс Прес.

Шотландският министър председател госпожа Никола Стърджън, която предвожда и Шотландската национална партия (ШНП), упорства от месеци за нов референдум за самостоятелност на Шотландия, откакто нейният лагер изгуби сходен избор през 2014 година, когато 55 на 100 от шотландците споделиха "не " на концепцията за самостоятелност.

Тя загатва по-специално Брекзита, сбъднат срещу волята на множеството шотландци, като мотив за обособяване от Обединеното кралство. Стърджън се надява Шотландия, станала самостоятелна, да се върне още веднъж в Европейски Съюз, написа Българска телеграфна агенция.

През 2016 година 51,9 на 100 от всички британци гласоподаваха за Брекзит, само че 62 на 100 от шотландците се изрекоха срещу.

Решението за нов референдум за самостоятелност е прерогатив на английския министър председател Джонсън, само че той изрично отхвърля.

"Борис Джонсън очевидно се опасява от решението на шотландския народ ", упрекна го през днешния ден Никола Стърджън в изявление за Би Би Си.

Ако ШНП решително завоюва локалните избори през май, това ще ускори натиска върху Лондон, с цел да одобри той нови договаряния. Джон Къртис, специалист по изборите в кралството, предвижда, че ШНП ще победи с огромна преднина и ще получи седем депутатски кресла повече, в сравнение с през 2016 година

ШНП разгласява "пътна карта за референдум ", съгласно която "законен референдум " ще има след пандемията, в случай че борците за самостоятелност получат след изборите болшинство в локалния парламент. Партията прибавя, че "мощно " ще се възпротиви, в случай че английското държавно управление оспори плебисцита пред съда.

"Въпросът не е какво желая аз или какво желае Борис Джонсън, става дума за това какво желаят шотландците, а от ден на ден са доказателствата, че те желаят самостоятелност ", съобщи Никола Стърджън пред Би Би Си.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР