Повечето хора смятат, че фризерът може да запази нетрайните храни

...
Повечето хора смятат, че фризерът може да запази нетрайните храни
Коментари Харесай

Ето защо фризерът ви мирише лошо – и какво може да направите по въпроса

Повечето хора считат, че фризерът може да резервира нетрайните храни свежи и предпазени от повреждане в продължение на доста месеци. За страдание, това не всеки път е по този начин.

Някога забелязвали ли сте от него да идва странна миризма? Как се появява тя и какво може да създадем, с цел да я отстраним?

 DOMELRE refrigerator c. 1914

Фризер от 1914 година

Съществуват няколко аргументи за неприятните миризми във фризера: бактерии, дрожди и плесени – или общо взето микроби.

Въпреки че минусовите температури фрапантно забавят развиването на най-често срещаните микроби, които скапват храните, някои от тях към момента могат да се развият, в случай че вътре стане малко над -18 ℃ (стандартната температура в един фризер). Това може да се случи, в случай че има спиране на тока за повече от няколко часа или в случай че поставите нещо горещо напряко в уреда.

Спуканите пликчета и отворените контейнери пък дават опция на тези микроби да стартират работа. Трябва да се означи също по този начин, че доста от тях оцеляват при заледяване и стартират да се развиват още веднъж, когато изискванията са удобни – да вземем за пример, в случай че извадите храната, размразите я отчасти и я върнете във фризера.

Когато храната се разгражда, се случват две неща: първо, защото микробите стартират да се развиват, се образуват няколко остри химически вещества; и второ, мазнините и ароматите, които са част от самата храна, към този момент могат да се освободят – и го вършат. Те нормално се назовават летливи органични съединения (ЛОС) и са приятните аромати, които усещаме, когато ядем храната. Но ЛОС могат да се създават и от бактериите.

Например, доста от нас познават миризмите, които се получават при ферментация – микробен развой. Когато ферментираме дадена храна, ние съзнателно я замърсяваме с микроби с съответни характерности или осигуряваме условия, които благоприятстват растежа на мечтаните микроби и последващото произвеждане на ароматни съединения.

За разлика от това, неконтролираното повреждане на храната е проблематично, изключително когато дейните микроби могат да причинят заболяване.

Не единствено развиването на микробите може да докара до нежелани миризми. Във фризера също по този начин протичат редица химични процеси.

Замразяването провокира физически промени в храните, като постоянно ускорява тяхното разграждане. Много от нас познават „ изгарянето от фризера “ по месото, да вземем за пример, както и ледените кристали по замразената храна.

Това събитие е „ отменяне на сол “. В взаимозависимост от това какъв брой бързо се замразява нещо, солите от време на време могат да се концентрират, защото чистата вода замръзва при по-висока температура от водата с разтворени неща в нея – като захари и соли. В огромни мащаби това се случва с айсбергите в океана. При замръзването на морската вода се отделя сол. Така айсбергът се състои от сладка вода, а заобикалящата го морска вода става по-солена и по-гъста, като саламура.

По сходен метод, когато водата в питателните артикули замръзва, органичните молекули се концентрират и изхвърлят. Ако те са летливи, отиват във въздуха и се залепват за други неща. Къде ще попаднат, зависи от това какво друго има в близост.

Някои от летливите субстанции харесват водата. Наричаме ги „ хидрофилни “ или обичащи водата; и точно те ще влошат усета на храната. Други не харесват водата толквоа – хидрофобни – и полепват по неща като силиконови формички за лед, от което пък те стартират да миришат.

Домашните фризери нормално са свързани с ледник и това дава още една опция за прекосяване на миризми през системите. Двата уреда употребяват един източник на изстудяване и канал за въздушен поток. Ако хладилникът ви има неприятни миризми (естествена или след микробно разваляне), доста е евентуално те да се пренесат във фризера и противоположното.

 Fridgeinterior

Има няколко елементарни стъпки, които може да предприемете, с цел да се отъврвете от неприятната миризма.

Първо, пробвайте се изначално да предотвратите появяването на миризми, като покриете храната. Ако я поставите в херметически затворен съд (най-добре стъклен), това доста ще забави освобождението на ароматни съединения, създадени от бактерии или от самата храна. Освен това е по-малко евентуално покритата тя да всмуква миризми и аромати от другите храни в близост.

Ако миризмите към този момент са се появили, можете да ги премахнете, като следвате няколко елементарни стъпки (които включват и изцяло почистване; няма тичане от него).

Извадете всички артикули от уреда и ги прегледайте за вероятно повреждане, изгаряне или неприятни миризми.

Изхвърлете всичко, което е образувало ледени кристали, и съхранявайте останалото в хладилна чанта, до момента в който се занимавате със самия фризер. Трябва да ревизирате и хладилника и да изхвърлите всичко, което мирише зле.

След като отстраните всички артикули, извадете рафтовете и ги почистете.

Избършете всички повърхности, като употребявате топла сапунена вода или примес от две супени лъжици сода за самун още веднъж с топла вода.

Измийте всички лавици и отделенията за лед и ги оставете да изсъхнат изцяло.

Ако миризмите не се отстранен с тези елементарни стъпки, фризерът може да се нуждае от по-дълбоко решение – като изцяло го изключите и го оставите някъде да „ подиша “ в продължение на няколко дни.

Поставянето на малко сода за самун във фризера преди прибавянето на храна може да помогне за попиване на остатъчните миризми. Ако обстановката е по-сериозна, когато нишите или изолацията са нечисти, може да се наложи да извикате сервизен механик.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР