Повечето хора не определят смяната на зимното с лятно часово

...
Повечето хора не определят смяната на зимното с лятно часово
Коментари Харесай

Хората, следващи този съвет, се адаптират по-добре към смяната на часовото време

Повечето хора не дефинират промяната на зимното с лятно часово време като проблем. Денят става по-дълъг, лятото и отпуската занапред предстоят, животът се пробужда, природата е свежа – всичко това оказва помощ на хората да се приспособяват по-лесно към смяната.

Смяната на лятното със зимно часово време обаче е причина за увеличение на случаите на меланхолия, нервност, проблеми със съня. Психолозите изясняват това с обстоятелството, че следва зимният сезон, обвързван с дълъг престой у дома, липса на чист въздух и слънчева светлина, мраз и лимитирана опция за занимания и физическа интензивност.

Стрес, отмалялост, липса на работоспособност, проблеми с концентрацията, унесеност, нарушение на качеството на съня, липса на въодушевление, меланхолия са единствено част от проблемите и признаците, през които минават хората при промяна на лятното със зимно часово време. Психичното здраве е единствено част от картинката. То също има значително значение, защото е видно от статистиката, че се усилват самоубийствата в дните след промяна на часа.

Смяната на времето нарушава биологичния часовник, контролиращ биологичните ритми на организма. Това неизбежно оказва отрицателно въздействие върху всички функционалности на тялото, намалява имунитета и основава риск от развиване или обостряне на редица болести – от инфекции до хронични заболявания. Много тревожни са данните за влошено физическо здраве.

Изследване сочи увеличение с цели 25% на сърдечните пристъпи и незабавни положения, свързани със сърдечносъдовата система, а със 75% - на тежките инфаркти в деня след промяна на времето. Учените допускат, че повода се крие в нарушаването на ритъма на съня, а безсънието е рисков фактор, водещ до сърдечносъдови болести и затлъстяване. С най-голям риск са хората, които към този момент страдат от сходни болести. Смяната на лятното със зимно часово време се отразява най-тежко точно на тях.
 Кога най-сетне ще спрем да местим стрелките? Европейски Съюз към този момент става за смях. Кога най-сетне ще спрем да местим стрелките? Европейски Съюз към този момент става за смях.
Ето, че още веднъж е време за промяна на времето: в нощта против неделя в Европейски Съюз за следващ път ще врътнем стрелките на часовниците с един час наз...

Заключенията на това изследване са тревожни и повдигат доста въпроси по отношение на това какво можем да създадем, с цел да се приспособяваме по-лесно и безболезнено за здравето ни към въртенето на часовниковите стрелки.

В първите дни и седмици след смяна на часовото време организмът има потребност от пренастройка, от време за акомодация. За да се приспособява по-лесно, той се нуждае от помощ. Не го стресирайте и натоварвайте с огромни промени, само че наложително отделете време в светлата част на деня за спорт навън. Изследване сочи, че спортът е най-прекият и елементарен метод да се приспособява тялото.

Той освен подкрепя активността на тъкани, органи и системи, ускорява метаболизма, усилва производството на хормона на настроението, поддържа здравето на сърдечносъдовата система, само че и оказва помощ на организма да се оправи със напрежението от промяната, който стрес е в основата на зачестяването на сърдечните произшествия в първите дни след прекосяване към зимно часово време.  

Ако към спорта добавите и великодушни дози витамини и минерали под формата на доста плодове и зеленчуци или хранителни добавки, както и пълностоен сън, елементарно, безпроблемно и бързо ще преминете през акомодацията и ще се радвате на здрав дух в крепко тяло.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР