Повечето банки у нас ще запазят ниските си лихви до

...
Повечето банки у нас ще запазят ниските си лихви до
Коментари Харесай

Българин се загроби с 56 бързи кредита

" Повечето банки у нас ще запазят ниските си лихви до края на март. Възможно е след април месец някои банки да покачат лихвите си, само че моите упования са това да не бъде повече от 0,1%-0,3%. И Фед, и ЕЦБ стопираха повишението на лихвите, те сега ги задържат, а евентуално е и от септември да ги понижат ", сподели за Тихомир Тошев, шеф на кредитен център.

По думите му ние пропуснахме интервала на покачване и към този момент няма мотив те у нас да порастват. Моите упования са, че лихвите по ипотеките ще останат под 3%, добави той.

" Що се отнася до депозитите, не може да чакаме там лихвите да са на предходни равнища, тъй че да носят облага. Когато лихвите по депозитите бяха 8-9%, в банковата система имаше 22 милиарда лв. спестени пари на българите. В момента имаме 80 милиарда спестени пари. Банките са доста ликвидни, с цел да вдигнат лихвите по депозитите те би трябвало да имат потребност от капитал, а сега изобилстват от пари. Очаквам лихвите по депозитите да останат към 1-1,5% тази година ", щада още Тошев.

Когато влезем в еврозоната и в случай че политиката на ЕЦБ се резервира като тази все още, няма да имаме нарастване на равнищата на лихвите у нас. Но тук би трябвало да се каже нещо доста важно- постоянно лихвите в страните от еврозоната са по-ниски от тези в страните отвън еврозоната, добави специалистът. 

По думите му българите не престават да икономисват и към момента пожеланият метод за икономисване е депозитът. Не поучавам хората да теглят бързи заеми, безапелационен е Тошев.

" За страдание хората с ниски приходи все по-често протягат ръка към бързите заеми и доста постоянно влизат във финансови усложнения. До преди 4-5 години при бързите заеми се даваха суми към 500 до 1000 лв.. В момента тези компании оферират суми 2000-5000 лв.. Аз не поучавам хората да взимат такива заеми. Всеки ден при нас идват хора, които изпитват проблеми с връщането на тези заеми. Имаме и рекорд- един човек изтеглил 56 бързи заема, който към този момент се чуди какво да прави ", разяснява кредитният съветник. 

Ако въпреки всичко на някого му се наложи да тегли бърз заем, то дано да е дребна сума и още на първата заплата да я върнат, добави той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР