Повечето автомобили разполагат със стандартни врати, които позволяват лесно и

...
Повечето автомобили разполагат със стандартни врати, които позволяват лесно и
Коментари Харесай

Защо някои автомобили отварят вратите си по различен начин от други – всичко има разумно обяснение

Повечето коли разполагат със общоприети порти, които разрешават елементарно и бързо настаняване в автомобила. Практиката постоянно е една и съща, натискате дръжката, дърпате вратата към себе си и тя се отваря в посока на предната гума. Няма нищо извънредно и най-вероятно мнозина са имали опцията да тестват тази концепция. Във времето обаче ще открием, че някои коли имат и други забавни оферти, тъй като един механизъм може да бъде повече от впечатляващ, когато става въпрос за придвижване. През 50-те години на предишния век ще открием, че модели като Mercedes-Benz 300 SL се продава с една напълно друга технология.

Така наречените врати-ножици, които при натискане на дръжката се подвигат нагоре. Въпросният модел припомня доста на гларус и тъкмо това е неговото кодово име или псевдоним в случай че желаете. Малко по-късно такива порти се прибавят и на Lamborghini Countach, като с изключение на една по-свирепа визия, тук се открива и ефектност на самият обред по качването на водача. Разбира се, италианците са се постарали да слагат тъкмо такива порти на някои от най-класните си коли и дълго време мнозина мечтаят точно за тях, като в следствие не са малко хората, които ги инсталират на други коли със общоприетите порти.

При вратите на Lamborghini, придвижването е 90 градуса във отвесна посока. Защо обаче са нужни такива порти, в случай че оставим визията за по-голям резултат при качване и слизане? На първо място бихте споделили, че това е аеродинамика и по-сериозна издръжливост, само че истината е малко по-различна. Аеродинамиката има присъединяване до някаква степен – въпреки всичко Countach е знамение на техниката за времето си и формата е основана, с цел да редуцира въздушното търкане, само че около нея се редуцира доста видимостта обратно. Задният прозорец на Countach е извънредно дребен и за по-голямо облекчение, вратите се отварят отвесно нагоре, с цел да разрешат на водача да има видимост, до момента в който паркира.

Това обаче излиза наяве едвам след закупуването на машината. Преди Втората Световна война има наклонност множеството коли в Съединени американски щати да разполагат с порти, които се отварят обратно – вместо в посока към предната гума, задните порти имат посока на придвижване към задната гума. Според производителите, това прави влизането на пасажери надалеч по-лесно. Единственият проблем е, че скоро се ражда и друго различно име – самоубийствените порти. Зад него стоят разнообразни теории и всичките са занимателни. Според някои притежатели, когато автомобилът се движи с висока скорост, вратата може да се отвори в придвижване.

 Lamborghini Countach

Друга версия е, че когато пасажерът се опита да хване дръжката и да я затвори, би трябвало да изкара съвсем цялото си тяло на открито, с цел да може преминаващият автомобил да успее да аргументи повече вреди освен по вратата. Самоубийствените порти не са с тъкмо име, въпреки всичко това е неочаквана гибел, а не опция за самоубийство, само че няма да издребняваме в легендата. Има и още една забавна версия, ранните американски гангстери можели доста по-лесно да натикват врага в автомобила си, когато са решили да отвличат някого. По същата логичност могат и доста по-лесно да го изхвърлят в придвижване, въпреки и още веднъж да стигаме до заключението, че ще е изключително мъчно да затворят в придвижване по-късно.

Такива порти се слагат доникъде на века в коли като Ford, Lincoln и Mercury. Lincoln Continental от 60-те години става прочут със своите центрирани порти и през 2019 и 2020 година се пуска още веднъж в лимитирана серия със самоубийствените порти. Единствената компания, която резервира традицията и в никакъв случай не я трансформира, е компанията Rolls-Royce. Можем да открием такива в 4-вратите седани на марката. Имайки поради, че това е марка, която изисква съществуването на водач, отварянето и затварянето на вратите няма да е подобен проблем и в никакъв случай няма да се стигне до несгодите по отношение на затварянето.

Не всичко е толкоз разумно, тъй като машини като Rolls-Royce Dawn резервират същите порти, а тук приказваме за 2-местен кабриолет. Въпреки някои мнения и забележими проблеми, BMW i3 разполага с такива порти за задната седалка и явно, че немските инженери са решили да слагат заключващ механизъм, като задната врата се отваря само и единствено, откакто предната е към този момент отворена.

Снимки: Wikipedia

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР