Повече случаи на инфаркти и инсулти отчетоха лекарите от Столичната

...
Повече случаи на инфаркти и инсулти отчетоха лекарите от Столичната
Коментари Харесай

Рязката смяна на времето причинява инфаркти и инсулти

Повече случаи на инфаркти и инсулти регистрираха лекарите от Столичната незабавна помощ през последните дни, когато времето се утежни и температурите паднаха. Защо студът провокира в действителност тежки положения, има ли предварителна защита, която може да ни помогне?

Някои напълно обикновени и ежедневни действия като почистването на снега пред дома ни или карането на ски могат да са рискови. Кардиологът доктор Зоран Станков съобщи пред Народоосвободителна въстаническа армия, че пикът на инфарктите и сърдечно-съдовите болести е през месеците декември и януари.
„ Когато температурата е към нулата или под нулата, инфарктите са най-чести ”, сподели той.

Експертът съобщи, че внезапната промяна на времето е фактически рискова. При внезапният спад на температурата се получава вазоконстрикция, като по този метод организмът се пробва да резервира топлината, сподели докторът.

Той съобщи, че единствено по себе си почистването на снега и други сходни действия няма да навредят, в случай че хората са добре готови.

„ Трябва да заобикаляме внезапното подлагане на температурни разлики. Ако у дома е 25 градуса, а на открито е – 10 градуса, не би трябвало внезапно да се излагаме ”, сподели той. Докторът акцентира, че същото важи и за колите. Освен това той съобщи, че в случай че караме ски е хубаво да има интервал на акомодация.

„ Няма разлика сред случаите на инфаркти сред хора над 65 години и хора под 65. Възрастовата граница на инфарктите в последните години внезапно спадна и към този момент не е изненада, когато имам пациент на 30 години с изострен инфаркт на миокарда ”, сподели лекарят.

Той акцентира, че за предварителна защита на инфаркти би трябвало да се откажем от пушенето, да направляваме артериалното налягане, както и холестерола.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР