Повече пари за отопление през зимата ще получават вече хората

...
Повече пари за отопление през зимата ще получават вече хората
Коментари Харесай

Повече пари за отопление ще получат хората с ниски доходи

Повече пари за отопление през зимата ще получават към този момент хората с ниски приходи. Целевата помощ ще бъде увеличена със 100 лв.. Одобрените ще получат 623 лв. и 55 стотинки за целия отоплителен сезон.

Социалният министър увери, че критериите за разпределяне на помощта са съобразени с нарастването на пенсиите. Георги Гьоков чака, че тази година поддръжка ще получат към 50 000 души повече.

Божидар получава целева помощ за отопление от няколко години. Купува по няколко кубика дърва.

" Печката я запалвам отвечер съвсем. Иначе денем рядко. ", споделя той.

Възрастният мъж се реди на опашка, с цел да подаде заявление за помощта. Надява се да го одобрят и тази година, с цел да може да си купи дърва.

" Сега са станали 300 лв. тези, които взимаме - с 50 лв. са по-скъпи. ", споделя той.

Въпреки че 87% от хората, които получават помощта, се отопляват на твърдо гориво, размерът се дефинира от цената на тока.

" По методиката, изчислена по тази разпоредба, би трябвало да запазим размера за миналогодишния отоплителен сезон. " - разгласи Георги Гьоков, министър на труда и обществената политика в оставка.

Заради динамичността в цените на енергоизточниците общественото министерство е предложило на държавното управление да усили помощта за отопление със 100 лв..

" Необходимите финансови средства в размер на 31 милиона лв. са обезпечени в границите на бюджета на МТСП за 2022 година. ", разясни общественият министър.

От министерството увериха, че в случай че се наложи, имат опция да усилят целевата помощ още един път по време на отоплителния сезон.

" При остри съмнения на цени на енергоносители, на икономическата и обществената конюнктура, утежняване през отоплителния сезон, имаме инструмент и средствата с които да реагираме ", удостовери Иван Кръстев - зам.-министър на труда и обществената политика.

До момента в страната са подадени над 70 000 заявки за енергийна помощ. Условията за кандидатстване не са изменени.

" Тези, които са работещи, да показват приходи за 6 месеца обратно. Тези, които са безработни, би трябвало да имат регистрация на борсата най-малко 6 месеца. Да нямат компании, да не са прехвърляли недвижимо имущество през последните 5 години. ", изяснява Росен Китанов, основен обществен служащ към Дирекция „ Социално подкрепяне “, Благоевград.

Заявления за целева помощ за отопление ще се одобряват до края на октомври.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР