Повече пари за образование и здравеопазване, самолетите може да почакат,

...
Повече пари за образование и здравеопазване, самолетите може да почакат,
Коментари Харесай

Симеон Дянков за бюджета: Самолетите може да почакат, трябват повече пари за образование

„ Повече пари за обучение и опазване на здравето, самолетите може да почакат ”, сподели някогашният финансов министър Симеон Дянков по в коментар за Бюджет 2018.

„ За образованието – това в действителност е закъсняло. Трябваше тези повече пари още от 2013 година да влязат в междинното обучение. Грешката е и по наше време, още тогава трябваше да стане ”, безапелационен е Дянков. По думите му в предишното е имало относително смислена просветителна промяна.

„България затъва в интернационалната ранглиста на междинните учебни заведения от към осем години. Средното ни обучение би трябвало да се насочи ”, разяснява Дянков.

По мотив опазването на здравето той изрази вяра, че идният здравен министър Кирил Ананиев ще успее да направи една сполучлива промяна на клиничните пътеки.

„ Последният път, в който цените на клиничните пътеки са се променяли е през 2006 година През 2010 – 2011 година направихме план, който сподели, че 70% от пътеките са занижени. За сметка на това 20% от пътеките са сърдечно-съдови болести са повишени – там има положително лоби ”, разяснява Дянков.

„ Това демонстрира, че когато системата е нерегламентирана, отнякъде изтичат пари ”, сподели още някогашният финансов министър. По думите му Ананиев би могъл сполучливо да реформира системата и да рационализира харчовете за здраве.

„ Единственият ми проблем с Бюджет 2018 е държавния дълъг – въпреки всичко се залага на 1% недостиг ”, разяснява Дянков. „ 12 години не е имало такава добра стопанска система в Европа. Ако в тези най-хубави години сме на недостиг, това значи, че в тежките години няма да сме подготвени и ще затънем още повече ”, сподели той.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР