Повече от триста са сигналите, свързани с безстопанствени кучета, подадени

...
Повече от триста са сигналите, свързани с безстопанствени кучета, подадени
Коментари Харесай

Задълбочава се проблемът с безстопанствените кучета в Благоевград

Повече от триста са сигналите, свързани с безстопанствени кучета, подадени към община Благоевград от началото на годината, оповестиха. 

В Общински подслон за безстопанствени животни сега се намират към 20 кучета. Общият брой на безстопанствените животни, които са минали през приюта от началото на годината, е 431 - те са обезпаразитени, кастрирани и чипирани там. 

За последните две години има заведени пет правосъдни каузи от пострадали жители против общината. Две от тях са завършили, а размерът на компенсациите възлиза на 10 300 лв., като в това са включени и правосъдните разходи, оповестиха от общинския пресцентър.

В сряда (21 септември) в общината са подадени сигнали за три отровени кучета и една котка, съобщи на брифинг през вчерашния ден кметът на Благоевград Илко Стоянов. 

През миналите седмици от община Благоевград оповестиха за периодично появяване на огромни безстопанствени кучета на територията на града.

В изявление за Българска телеграфна агенция кметът на Благоевград Илко Стоянов сподели, че казусът с бездомните животни от една страна е обвързван с недобросъвестни стопани, които ги изоставят. От друга страна обаче няма по какъв начин в еднакъв ден да бъдат изоставени 20 огромни кучета на едно място, уточни Стоянов. 

Според кмета на общината това навежда на мисълта, че се злоупотребява с безстопанствени кучета, като, по думите му, недобросъвестни хора ги транспортират от други места. Голяма част от животните са едри, не са типични градски кучета, а по-скоро такива, които се употребяват за защита на дворове и стопанства, което ускорява съмненията, уточни общинският кмет. За това са сигнализирани органите на реда, както и институции, които имат отношение по казуса. 

Част от новите бездомни кучета, открити на територията на града, са без ушни марки. Други имат марки, само че без чип, заради което не може да се наблюдава от кое място са животните. Появата на куче с ушна марка, само че без чип, заблуждава, че кучето е минало през общинския подслон, а действително това не се е случило, уточни Стоянов. 

С цел ограничение на казуса, общинското ръководство предвижда създаване на втори подслон за безстопанствени животни. Документите са подготвени, има позволение за градеж, само че с цел да стане факт е належащо финансиране в размер на 2,4 млн. лв., уточни Стоянов. За да се реши казусът с бездомните животни, съгласно кмета на Благоевград, са нужни още промени в законодателството или финансиране на общините.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР