Повече от половината учители са готови за ефективна стачка, ако

...
Повече от половината учители са готови за ефективна стачка, ако
Коментари Харесай

Учителите са в стачна готовност, искат увеличение на заплатите

Повече от половината учители са подготвени за ефикасна стачка , в случай че не получат нарастване на заплатите. Това е посочило национално изследване, извършено от профсъюз „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “ измежду педагозите.

Близо 70% от участвалите в изследването чакат нарастване на учителските заплати с 30% след гласоподаване на бюджета за тази година, а 1/4 от респондентите са съгласни и на 20% растеж. Преобладава настояването нарастването да е от 1 януари 2023 година, по-малко са упованията това да се случи от 1 юли.

Юлиян Петров , ръководител на Синдикат „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “, разяснява пред „ БНР “:

„ Ще се стигне до национална стачка, най-вероятно. Не приказваме за никакви политически претекстове, приказваме единствено за обществени. За страдание учителска стачка, видяно и в недалечната ни история, блокира цялата страна. “

Проучването измежду преподавателите откроява 12 значими за системата цели . Първите три от тях са смяна на образователните проекти и стратегии с нови, незабавни промени в учебния закон и тактика за финансиране на образованието с 6% от Брутния вътрешен артикул /БВП/.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР