Повече от половината българи смятат, че партиите трябва да подкрепят

...
Повече от половината българи смятат, че партиите трябва да подкрепят
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: 56% от българите смятат, че партиите трябва да подкрепят Мария Габриел и правителство

Повече от половината българи считат, че партиите би трябвало да поддържат напъните на кандидат-премиера на ГЕРБ Мария Габриел да сформира държавно управление. Това излиза наяве от експресно изследване на Алфа Рисърч, направено за БНТ.

 

На въпроса: " Според Вас, би трябвало ли парламентарните партии да поддържат напъните за сформиране на постоянен кабинет с министър председател Мария Габриел? ", 56% за дали отговор с " Да ", 34% с " Не ", а 10% са без мнение.

 

Утре номинираната от ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел ще се срещне с представители на всички парламентарно показани партии без " Възраждане ".

 

По време на диалозите ще бъдат разисквани тематиките, засягащи дневния ред на обществото и опцията за поддръжка на държавно управление, което да изведе България от политическата рецесия.

 

Мария Габриел е европейски комисар по нововъведения, научните проучвания, просвета, обучение и юноша. Тя дава отговор за стратегиите „ Хоризонт Европа “, „ Еразъм + “ и „ Творческа Европа “ като нейни цели са построяването на европейска иновационна екосистема, основаването на европейско просветително пространство и поощряване взаимоотношенията сред секторите на образованието и нововъведенията. По нейна самодейност през 2022 година е показана новата европейска иновационна стратегия, чиято цел е да трансформира Европа в световен водач в новата вълна от надълбоко софтуерни нововъведения.

 

Стратегическата визия на Мария Габриел слага европейските жители и гении, районите, локалните управляващи и университетските среди в центъра на европейската иновационна екосистема. Ключова самодейност на Мария Габриел е и основаването на европейски академични алианси, допринасящи за трансформацията на бранша на висшето обучение в Европа и насърчаващи свободното придвижване на познания и гении.

 

Между 2017 и 2019 г.  Мария Габриел е европейски комисар по въпросите на цифровата стопанска система и общество. Нейната съществена цел е създаване и осъществяване на тактиката за единния дигитален пазар. Тя насочва напъните си към основаването на амбициозна стратегия „ Цифрова Европа “ в границите на многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година, с бюджет 9,2 милиарда евро, която да влага в цифрови умения, суперкомпютри, изкуствен интелект, киберсигурност, цифрови иновационни хъбове, само че също и в креативната и аудиовизуална промишленост.

 

Сред нейните цели е също задълбочаване на партньорството в региона на цифровите технологии с други райони, по-специално със Западните Балкани и Средиземноморския район. Съпредседател е на Работната група за цифрова стопанска система ЕС-Африка. 

 

Мария Габриел е родена на 20 май 1979 година в Хаджидимово. През 1997 година приключва Езикова гимназия „ Д-р Петър Берон “, Кюстендил, а през 2001 година придобива бакалавърска степен по „ Българска и френска лингвистика “ в Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски “.

 

Продължава образованието си в Института по политически науки в Бордо, Франция, където учи интернационалните връзки, история на европейските институции, политическа социология, сравнителна политика.

 

Завършва магистратура по „ Сравнителна политика и интернационалните връзки “ в Докторската академия по политически науки, Бордо през 2003 година От 2004 до 2008 година е асистент теоретичен откривател в Института по политически науки в Бордо, Франция. 

 

От 2009 година до юли 2017 година, Мария Габриел е член на Европейския парламент. Като заместник-председател на групата на ЕНП, тя работи по въпроси, свързани с разширението на Европейски Съюз, Средиземноморския район, Близкия Изток и Африка, и се концентрира върху цели като сигурността, миграцията, ситуацията на дамите.

 

Мария Габриел има обилни достижения в региона на визовата политика на Европейски Съюз - тя е докладчик на Европейския парламент по 1/3 от всички съглашения на Европейски Съюз за либерализиране на визовия режим. Печели два пъти влиятелната премия „ Евродепутат на годината “: през 2016 година в категория „ Развитие “ и през 2013 година в категория „ Равенство сред половете “. 

 

На 1 юни 2022 година Мария Габриел е определена за първи заместник-председател на Европейската национална партия (ЕНП) с най-голям резултат измежду претендентите. През юни 2012 година е избрана отново за четвърти път за заместник-председател на ЕНП Жени. 

 

Като комисар, Мария Габриел е удостоена с редица награди: премията „ Жени с въздействие 2018 “  в категория „ Талант в политиката “, премията " Technovisionaire " за отлични достижения в научните проучвания, технологиите, нововъведенията и бизнеса, с най-престижната италианска премия " Златна ябълка " на фондация " Мариса Белисарио " за върхови достижения на дамите, с оценката като една от 50-те най-влиятелни дами в киберсигурността в Европа за 2019 година в класацията на водещото европейско списание за киберсигурност SCmagazineUK, с премията на Международния съвет на бизнесмените и предприемачите ENTREPS за нейната работа против дезинформацията онлайн, с орден " Бомарше " за принос в отбраната на ползите на създателите в Европа.

 

През ноември 2020 година получава годишната премия на Виенския стопански конгрес „ Партньор на 2020 година “ за принос към икономическото развиване.

 

През септември 2021 година на Мария Габриел е връчена премията „ Глобално въздействие в поддръжка на стартъпите “ от влиятелния форум Startup Ole в Саламанка.

 

През 2022 година водещият новинарски сайт EU-Startups.com, профилиран в областта на нововъведенията и стартъпите в Европа, я подрежда измежду „ 100-те най-влиятелни дами в Европа в региона на започващите предприятия и рисковия капитал “. 

 

През април 2022 година Мария Габриел получава влиятелната премия „ Donna é Innovazione “ (Жена водач в областта на иновациите).

Наградата се връчва от италианската асоциация Osservatorio TuttiMedia и Mediasetза изключителния принос на дами водачи, които имат важен принос в разнообразни браншове на обществото, мотивирайки повече дами да следват техния образец. 

 

Мария Габриел е притежател и на няколко ордена за заслуги: през 2018 година е удостоена с най-високия Орден на Перу за работата й за либерализиране на визовия режим сред Европейски Съюз и Перу и с Кралски медал на Испания за заслуги за приноса й към външните връзки на страната.

През 2016 година е наградена с Орден на Колумбия за заслуги за принос в интернационалните връзки на страната и дипломацията.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР