Повече от половината българи не получават заплатата необходима за нормален

...
Повече от половината българи не получават заплатата необходима за нормален
Коментари Харесай

Колко струва издръжката на семейство в България

Повече от половината българи не получават заплатата нужна за естествен живот у нас. Това демонстрира разбор на КНСБ. Според данните през последната година животът е поскъпнал доста, оповестява.

За последната година питателните артикули са скочили приблизително с към 10%. Ръстът е по-висок в съпоставяне със междинния в Европа, който е 4,3 на 100. Най-много се е повишила цената на олиото с 35%. Значителна разлика има и в растежа на цената на природния газ. Ако приблизително в Европа той е скочил с 27%, то у нас растежът е 102%.

Така се покачва и сумата нужна за прехрана. Например едно 3-членно семейство с дете до 14 години би трябвало да разполага с 2066 лева на месец. За един работещ е нужна 1148 лева чиста заплата. Като 417 лева от тях отиват единствено за храна. Оказва се обаче такава или по-висока заплата взимат единствено 34,4% от работещите.



За да се компенсират разликите от КНСБ упорстват минималната заплата тази година да скочи на 760 лева, а следващата година да стане 50% от междинната. И още - ще желаят останалите заплати да се покачат с най-малко 10%.

1148 лева съгласно разбора на КНСБ би трябвало да получава един човек, с цел да може да се оправя с главните си разноски. С близо толкоз разполага и Антон от Казанлък, само че освен за себе си, а за тричленното си семейство.



„ Стараем се да износваме облеклата или да купуваме такива от втора ръка. Стараем се оптимално да купуваме храни, които са на промоция”, споделя той.

Антон е на борсата. Засега работи единствено брачната половинка му. Но за приход от 2000 лева на семейство не смее и да мечтае.



Оказва се, че огромна част от хората в страната са под нужния най-малко за спокоен живот

„ За страдание 2/3 от хората не ги получават тези пари, защото междинната заплата, да тя е междинна, само че в случай че видите по райони с една трета е по-ниска междинната по области”, изяснява Любомир Костов от КНСБ.

„ Българинът използва главно малоценни артикули. Става въпрос за стоките от първа нужда. Те нарастват доста повече от тези 8%. 3.35% от другата страна е ниската база, от която изхождаме. Колкото е по-ниска базата, толкоз по-вреди инфлацията на нашия стандарт на живот”,

Решението съгласно синдиката e нарастване на заплатите. Според работодателите обаче не е толкоз елементарно

"Има обаче предприятия, които сега затварят, поради цената на електрическата сила. Най-лошото е,че обвързването на минималната работна заплата с инфлацията, това е нещо, което граничи с рекет”, показва Теодор Дечев от АИКБ.

И напомня, че повдигането на заплатите води до повдигане на цените.

„ Спиралата на инфлацията, това е един циничен кръг, който е самичък заложен в себе си. Вдига се някакъв индикатор, нарастват цените на стоките, компенсираме заплатите и по този начин инфлацията тича нагоре по-спиралата. Въпросът е, че към момента не е фиктивен метод за укротяване на тази спирала”, счита Дечев.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР