Повече от половин милион мигранти са прекосили опасната джунгла Дариен

...
Повече от половин милион мигранти са прекосили опасната джунгла Дариен
Коментари Харесай

Над 500 хил. души са избягали от Колумбия в Панама само за година

Повече от половин милион мигранти са прекосили рисковата джунгла " Дариен " единствено за година, с цел да избягат от Колумбия в Панама. Тези данни са на панамското държавно управление, което отбелязва и, че те са рекордни.

Мигрантите прекосяват джунглата, с цел да преминат от Колумбия в Панама, само че крайната им цел са Съединените щати, излиза наяве от отчет на организация " Франс прес ", представен от Българска телеграфна агенция.

Мигрантите, прекосили джунглата до момента през годината, са два пъти повече спрямо всички мигранти, минали по същия рисков маршрут за цялата 2022 година През предходната година тези мигранти са били към 248 хиляди, заяви панамският министър на националната сигурност Хуан Мануел Пино в отговор на питане на Агенция Франс Прес.

Мигрантите подхващат рисковото пътешестване в търсене на по-добър живот. По пътя през джунглата те рискуват да се срещнат с диви животни, да се натъкнат на рискови реки и на незаконни банди, които ги изнудват за пари, с цел да ги прекарат през рисковите сектори. Пътят през джунглата е дълъг към 265 км.

Според материала на " Франс прес ", по-голямата част от тези мигранти са венецуелци, само че измежду тях има също еквадорци, хаитяни, китайци, виетнамци, афганистанци и хора, идващи от африкански страни.

Напливът е толкоз огромен, че панамските управляващи са били принудени,  да основат центрове за оказване на помощ на мигрантите в разнообразни райони на Панама благодарение на интернационалните организации.

" Хилядите хора, които рискуват живота си, постоянно дружно със фамилиите си, имат потребност от отбрана и незабавна и непрекъсната филантропична помощ ", сподели пред Франс прес Оливие Дюбоа от Международния комитет на Червения кръст.

Много от тях стават жертви на полово принуждение, на изнудване, биват отвличани или стават жертви на други закононарушения, изясни той на конференция в Панама.

За да обуздае мигрантския напор, панамското държавно управление разгласи през септември серия от ограничения, поставяйки си за цел да експулсира повече хора, влезнали нелегално в Панама.

" Броят на мигрантите, прекосили джунглата, се равнява на повече от 11% от популацията на Панама. Става дума за невиждана рецесия, на която не се обръща задоволително внимание нито на международно, нито на районно равнище ", се споделя в изказване на Луис Егилус от " Лекари без граници ".

Мигрантите са " в извънредно уязвимо състояние: сблъскват се с апетит, липса на заслон и вода, принуждавани са да дават доста пари, стават жертви на дезинформация и измами, на ксенофобия и физическо принуждение, както и на психическо и полово принуждение ", акцентира представителят на " Лекари без граници ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР