Повече от месец след разрушителните земетресения в Южна Турция няколкостотин

...
Повече от месец след разрушителните земетресения в Южна Турция няколкостотин
Коментари Харесай

Земетресенията в Турция оставиха стотици бебета без име и самоличност

Повече от месец след разрушителните трусове в Южна Турция няколкостотин бебета и дребни деца, избавени отдолу под разрушенията, остават без име и идентичност, а оживелите родители изживяват ужаса на това да не знаят каква е ориста на децата им и обезверено да ги търсят, написа Българска телеграфна агенция.

В дните след земетресенията лечебните заведения в засегнатия регион одобряваха стотици бебета и дребни деца, извадени от руините, доста от които прекомерно дребни, с цел да кажат по какъв начин се споделят. За да бъдат разпознати, те се снимат, снемат се биометричните им данни и се вършат ДНК проби, които се включват в база данни за земетресенията дружно с всички останали известни сведения.

Въпреки това няколкостотин деца към момента са с неизяснена идентичност, оповестиха управляващите. Турският министър на фамилията и обществените услуги Деря Янък сподели през вчерашния ден, че има 78 деца, чиято идентичност е незнайна все още. В следствие обаче се оказа, че броят им e доста по-голям. По данни на полицията общо 213 деца, избавени от земетресенията, които са неспособни да се разпознават сами, се намират понастоящем в разнообразни болнични и обществени заведения. 137 от тези деца са бебета до една годинка, сподели заместник-началникът на полицията Ресул Хологлу.

Ръководителят на дирекцията за протекция на децата към министерството на фамилията и обществените услуги Кюршат Ергют също призна, че упоменатите от министърката 78 деца са единствено част от всички 213 деца, които земетресенията са лишили от име и идентичност, заяви новинарският уебсайт Т24.

В същото време в зоната на земетресенията са търсени 55 деца и 140 възрастни , сподели още Хологлу. Според неправителствени организации и депутати обаче броят на изчезналите деца приближава хиляда.

" Процедурата за всички деца и другите ранени, извадени от руините, е те неотложно да бъдат предадени на медицинските избавителни екипи UMKE и на здравните екипи на място. Здравният екип снема персоналните им данни на мястото, където ги водят, а в случай че това е невероятно, се вършат техни фотоси. Записва се даже и регистрационният номер на откаралия ги автомобил ", изясни заместник-началникът на турската полиция. Правят се фотоси и се взимат ДНК проби също и на починалите при земетресението деца, чиято идентичност не е открита, добави Хологлу.

След като децата получат здравно лекуване, биометричните им данни се прибавят към база данни за земетресенията, обвързвана с народен справочник, за който дава отговор министерството на правораздаването на Турция, показва " Уолстрийт джърнъл ". ДНК инспекциите нормално лишават 10 дни , само че работата е ускорена, с цел да се получат резултати единствено за три дни, добавя вестникът. Така са били открити ДНК или биометрични съвпадения сред деца и оживели членове на техните фамилии.

След земетресенията на 6 февруари с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер 1649 от общо 1915 непридружени малолетни се били предадени на техните фамилии, заяви още министърката на фамилията и обществените услуги Деря Янък през вчерашния ден.

Въпреки дейното използване на технологиите и научните постижения в процеса на идентификация на бебетата без идентичност, в някои случаи събирането им с оживелите родители не може да се изясни по различен метод с изключение на като знамение , а историите им са по-разтърсващи от всяка художествена небивалица.

Такава е историята нa майка, призната за лекуване в болница в Адана, която минавайки инцидентно около детското поделение, зърва и разпознава рожбата си. " Имахме някои епични моменти ", споделя пред " Уолстрийт джърнъл " доктор Нуршах Кескин, доктор в Градската болница в Адана, която описа за случая. Д-р Кескин дава отговор за координирането на дейностите по събирането на децата с техните родители.

Не по-малко трогателна е историята на двумесечната Фатма, наричана " Енказ бебек ", т.е. " Бебето от отломките ", преди самоличността ѝ да бъде открита. Малкото момиченце губи в земетресението двамата си родители, сирийски бежанци, които избягали от войната в Сирия в турския окръг Кахраманмараш, епицентър на трусовете на 6 февруари. Бебето било избавено невредимо от съседи, които чули бебешки рев и го предали на здравните екипи. Впоследствие новороденото е било откарано в Анкара с придружителна записка, в която дружно с даденото му след земетресението име " Енказ бебек ", били написани кварталът, в който е било намерено и телефонът на съседката, която го предала. Именно тази записка, по чиито следи тръгнал екип на държавната телевизия ТРТ, в последна сметка отвела бебето до чичо му, който поел грижата за него след гибелта на двамата родители.

Като приказка звучи и историята на недоносената Масал (в превод името значи " приказка " ), с която родителите ѝ съумели да се съберат съвсем цялостен месец след трусовете, минал в ужаса да не знаеш къде е детето ти и дали въобще е живо. Бебето било прехвърляно от едно място на друго, откакто болничното заведение, в която се лекувало, била развалено от трусовете. Малката Масал имала мозъчен кръвоизлив вследствие на преждевременното раждане. След трусовете се наложило да бъде прехвърляна в няколко лечебни заведения в разнообразни окръзи и родителите изгубили следите ѝ, съобщи частната телевизия НТВ. Тази приказка обаче има благополучен край - благодарение на медицинския личен състав дребната Масал била върната на майка си и татко си, освен това здрава и наддала на тегло.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР