Повече от година след убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги

...
Повече от година след убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги
Коментари Харесай

Продължават масовите арести и изтезанията на дисиденти в Саудитска Арабия

Повече от година след убийството на саудитския публицист Джамал Кашоги продължава случайното задържане на деятели, духовници и други, възприемани като критици на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

Това се показва в нов отчет на неправителствената организация " Хюман райтс уоч ", представен от " Гардиън ".

Но принцът подреди смекчаването на редица рестриктивни обществени закона в кралството, откогато пое лидерска позиция в саудитското държавно управление преди четири години, като най-скоро Рияд разреши на дамите над 21 година да се снабдяват с паспорти и да пътуват в чужбина без разрешението на своя опекун.

Тези промени обаче опонират на " по-мрачната действителност ", съгласно " Хюман райтс уоч ", в това число всеобщите арести на деятели в отбрана правата на дамите, редица полови набези и изтезания на деятели с бич и електрошок.

Саудитското държавно управление отхвърля да е изтезавало дами.

Около 20 души са случайно арестувани тази година и 30 души са задържани от убийството на Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул през октомври 2018 година, добавя организацията и акцентира, че интернационалната рецензия към Рияд поради убийството на журналиста не е съумяла да спре акцията против дисидентите в кралството.

Бин Салман предприе дейности против опозицията през септември 2017 година с арестуването на десетки критици, в това число интелектуалци и авторитетни духовници.

В отчета на " Хюман райтс уоч " се акцентира, че арестите на правозащитници и дисиденти не са нов феномен, само че разликата от края на 2017 година е, че за доста къс интервал са атакувани огромен брой деятели, а също по този начин са въведени нови репресивни практики, невиждани при предходни ръководства на монархията.

Тези практики включват изнудване на финансови активи в подмяна свободата на арестувания.

Правителството също употребява технологии за следене, които разрешават навлизане в онлайн профили на критици и дисиденти. Журналисти на " Гардиън " са измежду тези, които са предизвестени, че са атакувани от хакерско звено на саудитското държавно управление.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР