Повече от две години след началото на руската война на

...
Повече от две години след началото на руската война на
Коментари Харесай

Обсъждат в Хага как да осъдят Русия за престъпления срещу човечеството

Повече от две години след началото на съветската война на експанзия против Украйна европейски министри и интернационалните следователи през днешния ден разискват в Хага напредъка в правосъдното гонене на военни закононарушения, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция.

Украйна, нейните съдружници и Европейската комисия желаят да подсигуряват, че обвинените във военни закононарушения ще бъдат изправени пред съда.

Ще бъде подложен и въпросът по какъв начин Русия може да бъде преследвана за закононарушението експанзия. За тази цел може да бъде основан специфичен арбитражен съд. На конференцията ще бъдат регистрирани и първите искове за обезщетение от страна на жертвите.

Домакин на конференцията е Нидерландия. Сред участниците ще бъдат представители на Европейската комисия, Украйна и западните съдружници, както и на Международния углавен съд и европейския правосъден орган Евроюст.

Малко след началото на войната няколко страни се съгласиха да сътрудничат на Украйна и на интернационалните правосъдни органи в следствията.

Освен от украинските правосъдни органи следствието се води и от Международния углавен съд със седалище в Хага. Главният прокурор Карим Хан към този момент е издал четири интернационалните заповеди за арест на високопоставени руснаци, в това число на президента Владимир Путин, по обвинявания във военни закононарушения.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР