Повече от две десетилетия след заснемането на холивудския филм Плажът“

...
Повече от две десетилетия след заснемането на холивудския филм Плажът“
Коментари Харесай

Тайландски съд разпореди създателите на „Плажът” да платят за екологичните щети

Повече от две десетилетия след снимането на холивудския филм „ Плажът “ в екзотичния залив Мая в Тайланд, Върховният съд на кралството подреди на управляващите да продължат работата по възобновяване на околната среда, написа Guardian

Снимачният екип на приключенската драма от 2000 година с присъединяване на Леонардо ди Каприо провокира рецензии за вредите, нанесени върху тогавашните девствени пясъци в залива, ситуиран на остров Ко Пи Пи Лех в Южен Тайланд.

Създателите на кино лентата засадиха десетки кокосови дървета, с цел да придадат по-тропическо чувство на залива Мая и бяха упрекнати в унищожаването на естествената растителност.

Американското продуцентско студио 20th Century Fox обаче настоя, че е оставило плажа тъкмо както го е намерило и че е премахнало тонове отпадък.

Местните управляващи заведоха гражданско дело в края на 1999 година против тайландски държавни организации, 20th Century Fox и координатора на кино лентата за 100 милиона бата (над 2.7 млн. долара) като отплата за екологични вреди.

Върховният съд в Банкок удостовери предходно решение на цивилен съд, съгласно което Кралският горски отдел е виновен за възобновяване на залива Мая. Магистратите подредиха на отдела да образува комисия, която да сформира проект за рехабилитация в границите на 30 дни.

Преди две десетилетия бранители на околната среда направиха два несполучливи правосъдни опита да спрат фотосите на кино лентата, основан на паметния разказ на Алекс Гарланд, заради опасения за природата.

Филмът сложи залива Мая на картата и той се трансформира в жертва на всеобщия туризъм. Властите затвориха достъпа до него през октомври 2018 година, с цел да може да се възвърне от въздействието на ежедневния приток от 6000 гости. Той бе отворен още веднъж за гости при започване на 2022 година, само че достъпът е стеснен.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР