Повече от два часа членовете на парламентарната комисия по образованието

...
Повече от два часа членовете на парламентарната комисия по образованието
Коментари Харесай

Депутатите се сетиха за учителите

Повече от два часа членовете на парламентарната комисия по образованието и науката дискутираха върху опциите за понижаване на административната тежест в системата на предучилищното и учебното обучение.

Заместник-председателят на комисията Мукаддес Налбант от Движение за права и свободи сподели, че специалистите в Регионалните ръководства на образованието (РУО) нямат опция да оказват методическа поддръжка на учебните заведения и на учителите, тъй като се занимават с разнообразни административни действия и с подготвянето на информации.

Христо Симеонов от Парламентарната група (ПГ) на " Продължаваме промяната " съобщи, че би трябвало да се дефинира понятието " административна тежест " и добави, че то е обвързвано с ръководството в системата на образованието.

Той подчертава върху Наредба 11 и попита дали би трябвало да има равномерност в изпитванията на учениците, да има избран брой изпитвания, както и дали да има входящо и изходящо равнище за учениците, с цел да се види какви са уменията и знанията им.

Административната тежест е обвързвана и с така наречен бюрократична тежест, която най-често е при правенето и архивирането на документите в образованието.

Например, протоколите, които се водят от комисиите във всяко учебно заведение и подкрепят активността на шефовете и на заместник-директорите, се пазят 50 години. Те би трябвало още да съществуват в книжен вид, макар че ги има и в електронен вид, сподели Симеонов.

Той прикани родителите да осведомят класните ръководители, когато децата им ще отсъстват от учебно заведение. Христо Симеонов предложи в учебните заведения да има образователен или учебно-технически отдел, в който да се обработват извинителните бележки за отсъствията на учениците, с цел да може класните ръководители да бъдат освободени от тази административна тежест.

По думите му учителите не желаят да постановат наказания на учениците, тъй като това е обвързвано с писането на разнообразни документи и с пояснения.

Заместник-председателят на просветителната комисия Ирена Анастасова от " Българска социалистическа партия за България " сподели, че по казуса за понижаване на административната тежест в образованието се приказва към този момент 10-15 години, а изключително доста - в последните 5-6 години. Тя дълги години е била шеф на учебно заведение.

Правени са редица анкети и са обобщавани, има и социологически проучвания по въпроса за административната тежест в образованието, добави Анастасова. Тя съобщи, че " всеки преподавател и шеф избира административно и писмено да е изпипал всичко, в случай че някой родител заведе дело или пусне тъжба ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР