Повече от дузина европейски държави, както и Австралия и Канада,

...
Повече от дузина европейски държави, както и Австралия и Канада,
Коментари Харесай

Украйна в съда: Русия злоупотребява с геноцида

Повече от дузина европейски страни, както и Австралия и Канада, желаеха от Международния углавен съд в Хага да реши дали е способен по дело, заведено от Киев, в което се твърди, че Русия е злоупотребила с Конвенцията за геноцида, с цел да обезпечи предлог за нахлуването си в Украйна, съобщи БГНЕС.

Украйна заведе делото в Международния съд, най-висшата правосъдна инстанция на Организация на обединените нации за разногласия сред страни, дни откакто Русия стартира пълномащабна война против по-малката си съседка на 24 февруари предходната година.

Германия съобщи пред съдиите, че поддръжниците на делото " твърдо имат вяра ", че съдът е способен. Германският представител Вибке Рюкерт уточни, че страната ѝ е мощно заинтригувана от това по какъв начин се пояснява договорът за геноцида.



Киев твърди, че Русия злоупотребява с Конвенцията на Организация на обединените нации за геноцида от 1948 година, призната след Втората международна война, като твърди, че съветската инвазия в Украйна е била оправдана, с цел да спре геноцид в Източна Украйна. Такъв обаче по смисъла на интернационалните правила и избрания не е имало.

Около 150 страни са подписали Конвенцията и като такива имат интерес от това по какъв начин тя би трябвало да бъде тълкувана от съда. Безпрецедентен брой страни се намесиха в това дело на Международния съд в символ на мощна поддръжка за Киев.



Русия изиска от съда да отхвърли делото, потвърждавайки, че правните причини на Украйна са " безнадеждно неправилни " и че Москва в действителност не се е позовала на Договора за геноцид, когато е употребила думата " геноцид ".

Около 32 страни ще се извърнат към Международния съд, всички в поддръжка на Украйна, която желае органът да продължи да преглежда делото всъщност и да откри, че Кремъл би трябвало да заплати компенсации.



Киев е безапелационен, че не е имало геноцид в Източна Украйна, където тя се бори с подкрепяните от Русия сили от 2014 година насам. Конвенцията на Организация на обединените нации дефинира геноцида като закононарушения, осъществени " с желание да се унищожи напълно или отчасти дадена национална, етническа, расова или религиозна група ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР