Повече от десетилетие въпросите около статута на Камила, съпругата на

...
Повече от десетилетие въпросите около статута на Камила, съпругата на
Коментари Харесай

Титлата на Камила: Каква е разликата между кралица и кралица-консорт?


Повече от десетилетие въпросите към статута на Камила, брачната половинка на крал Чарлз III, оставаха не изцяло изяснени.

Връзката сред двамата е от младините им и продължава макар, че Чарлз се дами за Даяна Спенсър, а Камила се омъжва за Андрю Паркър Боулс.

Приживе принцеса Даяна даже декларира поради аферата на Чарлз с Камила – „ В тази връзка сме трима “. През 2005 година, когато Чарлз и Камила подписват брак, тя към този момент е разведена, което също поражда отрицателни настроения в обществото на Острова.

Снимка: Reuters


Разликите в купите

Съпругата на ръководещия монарх нормално е позната като кралица-консорт. Основната разлика е, че кралицата е била директен правоприемник на престола, като след стъпването си в ръководство упражнява власт. Елизабет II е била престолонаследник, а когато татко ѝ крал Джордж IV умря през 1952 година, тя бива провъзгласена за кралица.

Въпреки, че купата е получена поради брака, евентуално най-често обръщението към Камила ще бъде кралица Камила.

Интересно е да се означи, че съпрузите на кралиците, които ръководят, не получават купата крал. Пример за това е принц Филип, брачен партньор на кралица Елизабет II.

В исторически проект всички съпруги на кралете на Англия са носели купата кралица-консорт. Включително многото съпруги на крал Хенри VIII.

Ето и по какъв начин да различите кралица Елизабет II и кралица Елизабет - майка ѝ и брачна половинка на крал Джордж IV: Елизабет II има римска цифра след името, което отбелязва, че е вторият монарх с това име, а не консорт.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР