Повече от 90 египетски компании станаха партньори на руския гигант

...
Повече от 90 египетски компании станаха партньори на руския гигант
Коментари Харесай

Корпорацията Росатом сключи договори с 90 египетски компании за общо $1,2 милиарда

Повече от 90 египетски компании станаха сътрудници на съветския колос " Росатом " при построяването на АЕЦ " Ед-Дабаа " в Египет, като с тях са подписани общо 285 контракта.Това заяви генералният шеф на държавната корпорация Алексей Лихачов, по време на церемонията през вчерашния ден по изливането на първия бетон за блок №4 на атомната електроцентрала.

" Повече от 90 египетски компании станаха наши сътрудници, с тях са подписани общо 285 контракта. По този метод съветската страна напълно извършва отговорностите си във връзка с локализацията на производството, като размерът на поръчките към египетски снабдители надвишава 1,2 милиарда $ ", споделя Лихачов, представен от ТАСС. По думите му, по построяването на първата атомна електроцентрала на Египет в този момент работят над 16 хиляди индивида.

Тази атомна електроцентрала, акцентира шефът на " Росатом ", е " флагманът на руско-египетското съдействие в региона на енергетиката ". Очаква се влизането в употреба на първата АЕЦ в бъдеще ще усили брутния вътрешен артикул (БВП) на страната с повече от 1%.
 Колко ще коства първата АЕЦ в Казахстан
Колко ще коства първата АЕЦ в Казахстан

Кои са евентуалните снабдители на нуклеарни технологии за плана

Първата АЕЦ в Египет, към този момент се строи от " Росатом " в провинция Матрух на брега на Средиземно море, на към 300 км северозападно от столицата Кайро. Това е първият огромен план на " Росатом " в Африка.

До 2028 година съветската държавна корпорация ще построи четирите блока на АЕЦ с реактори вид ВВЕР-1200 и ще доставя нуклеарно гориво през целия витален цикъл на атомната електроцентрала (60 години), както и ще дава услуги по образование на личния състав. " Росатом " ще прави и техническа поддръжка и ремонт за 10 години след стартирането на всеки нуклеарен блок.

Договорът също по този начин планува до 2028 година да бъде построен и първият модул на изсъхнало контейнерно вместилище за отработено нуклеарно гориво.

Първият бетон в основата на блок №1 на АЕЦ " Ед-Дабаа " беше излят през юли 2022 година, на блок №2 - през ноември същата година, а на блок №3 - през май 2023 година. Египет чака атомната електроцентрала да доближи цялостен потенциал до 2030 година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР