Повече от 90 000 са опасните асансьори у нас, съобщи

...
Повече от 90 000 са опасните асансьори у нас, съобщи
Коментари Харесай

Голям проблем с асаньорите се задава у нас! Повече оо 90 000 са опасни и то само по официално инфо

Повече от 90 000 са рисковите асансьори у нас, заяви пред БНР Валентин Маринков – ръководител на Българската асансьорна асоциация. По думите му това е неофициална информация. Според него формалната такава се " крие ".

" В България има към 130 хиляди асансьора, като над 90 хиляди от тях са всеобщите асансьори, които са инсталирани през 60-те, 70-те и 80-те години на предишния век. Средната възраст на всеобщите асансьори в България, които са над 90 хиляди, е 45-50 години. (…) Основният проблем е, че тези асансьори към този момент са на 40-50-60, има и на 70 години, всичките са с изминал период на валидност и всички те би трябвало да бъдат неотложно осъвременени или сменени. А истински аварийни елементи за тях няма ", уточни специалистът.

Според него обаче подмяната е доста нескончаем развой: " Всички, които се занимаваме с асансьори, даже в случай че не спим, можем да подменим към 2000-2500 асансьора на година. Разделете 90 хиляди на 2500 – какъв брой години са ни необходими… Те би трябвало да бъдат осъвременени и наложително включени в програмата за саниране, в което наложително да бъдат сменени ".

По думите му на всеобщите асансьори би трябвало да се прави главен ремонт на 15 години. Маринков обаче твърди, че на нито един от тях не е изработен подобен ремонт и по тази причина те са рискови. Той акцентира също, че те не дават отговор на европейските условия за сигурност и сигурност.

Затова Маринков заявява, че повече няма да чакат нито един надзорен орган, а от Асоциацията ще сезират Европейската комисия за това, че в България " царува безхаберие и се излага на риск живота и здравето на милиони хора, които се возят на тези асансьори всекидневно ". Според него тогава ще стане скандал и страната ще бъде принудена да вземе ограничения.

От 1 януари тази година асансьорите би трябвало да имат инсталирани защитни щитове. При липса на такива – те би трябвало да бъдат спирани от употреба. Изискването за монтиране на такива щитове под кабината датира от 2014 година До момента обаче не са прилагани тези условия, както е належащо.

Маринков изясни какво съставлява този щит: " Този защитен щит е една ламарина под кабината на асансьорите. Това е нещо все едно на една 50-годишна кола да поставите защитен колан и да кажете " Ние сме я обезопасили ".

По думите му обаче се " прокрадва " информация, че на към 20% от старите асансьори не е подложен подобен щит.

" Ако в действителност има такова нещо, хората, които не престават да си разрешават да пускат в употреба такива асансьори, те са за пандиза, тъй като в действителност и това малко защитно средство, в случай че не е поставено, значи в действителност е изложен на риск живота и здравето на хората ", безапелационен бе той.

" Ние, които поддържаме асансьорите, сме длъжни, когато установим, че асансьорът не дава отговор на условията за сигурност, неотложно, дружно със притежателя на асансьора, да го спрем от употреба ", изясни Валентин Маринков.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР