Повече от 50 музеи и галерии отвориха вратите си за

...
Повече от 50 музеи и галерии отвориха вратите си за
Коментари Харесай

Нощ в музея: Стотици посетиха Националния исторически музей

Повече от 50 музеи и галерии отвориха вратите си за посетителите в късните часове през вчерашния ден. Те се включиха в следващото издание на " Нощта на музеите " като демонстрираха гратис експозициите си на всеки, който желае да ги прегледа. Как премина нощта в Националния исторически музей споделя Теодор Лазаров.

Деветнадесето издание на Европейската нощ на музеите се организира през миналата нощ в София. В самодейността още веднъж се включиха близо 70 държавни, а в България част от нея бяха общински музеи и художествени галерии от разнообразни области в страната. Посетителите на Националния исторически музей имаха разполагаем шест часа - сред 18 ч. и 24 ч., с цел да прегледат експонати от разнообразни столетия, като да вземем за пример костюмите от български кино класики.

 

 
Пет български кино лентата на средновековна тема - хан Аспарух, Сватбите на Иван Асен, боянски майстори и още няколко, в които се демонстрират костюмите на основните герои и част от реквизита.
Петър Стефанов, Национален исторически музей

Музеят изложи и книга с послания, събрала усещанията на водещи държавници от целия свят, които са посещавали експозициите през годините. 

" Министър-председатели, крале, президенти, които идват и споделят своето мнение за музея, съкровищата на България и всичко, което са видели тук ", споделя Стефанов.

Поредната година като част от Европейската нощ на музеите за Националния исторически музей стартира с музикална стратегия и танци

Мариян Николов посети музея със фамилията си.

" Те преглеждат някъде из музея. Всичко им е забавно сигурно. Не знам дори къде са сега ", споделя той

Това е първата Европейска нощ на музеите в България и за Веси Панайотова, която до скоро живее в Канада.

 
Много ми харесва събитието по какъв начин е проведено. Сградата е превъзходна. Успях да видя най-ранната българска история. Захласнах се по танците на младите девойки, които бяха доста симпатични. Остава да прегледам и останалата част от музея.
Веси Панайотова, клиент

Чрез сходни събития посетителите се срещат по-добре с музеите, счита Петър Стефанов. 

За Euronews Bulgaria, Теодор Лазаров.  
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР