Повече от 430 000 квадратни километра гори - площ, по-голяма

...
Повече от 430 000 квадратни километра гори - площ, по-голяма
Коментари Харесай

Природозащитници: За 10 г. по света са изсечени гори на площ, по-голяма от територията на Германия

Повече от 430 000 квадратни километра гори - повърхност, по-голяма от територията на Германия - са изгубени за малко повече от десетилетие единствено в няколко горещи точки на обезлесяване, заяви природозащитната организация WWF.
Горските площи не престават да се обезлесяват всяка година - основно заради земеделието в промишлен мащаб - защото регионите, богати на биологично многообразие, се прочистват, с цел да се сътвори пространство за добитък и аграрни култури, осведоми Агенция Франс Прес, представени от БГНЕС.
Анализ на WWF откри, че единствено 29 места в Южна Америка, Африка и Югоизточна Азия са виновни за повече от половината от световните загуби на гори.
Бразилска Амазония и Серадо, боливийската Амазония, Парагвай, Аржентина, Мадагаскар, както и Суматра и Борнео в Индонезия и Малайзия са измежду най-силно засегнатите, се споделя в информацията.
В бразилския район Серадо, където живеят пет % от животните и растенията на планетата, земята се разчиства бързо за произвеждане на соя и развъждане на говеда, което води до 32,8% загуба на горски площи сред 2004-2017.
През 2019 година комисията по биоразнообразието на Организация на обединените нации съобщи, че положението на 75 % от цялата земя на планетата ни е било „ мощно влошено “ от човешката активност.
Горите са голям разрушител на въглерод, дружно с другата растителност и почва, изсмукващи почти една трета от всички въглеродни замърсявания, които хората създават годишно.
И въпреки всичко те не престават да изчезват бързо, което заплашва с непоправими загуби основното биоразнообразие на Земята. - И защото дивите типове намират, че виталното им пространство се свива в допълнение всяка година, рискът от повтаряне на зоонозни заболявания - като пандемията COVID-19 за хората е все по-висок.
„ Трябва да обърнем внимание на свръхпотреблението и да придадем по-голямо значение на здравето и природата, а не на сегашния неизпълним акцент върху икономическия напредък и финансовите облаги непременно “, сподели Фран Реймънд Прайс от WWF International.
„ Това е в полза на човечеството: рискът от поява на нови заболявания е по-висок в тропическите горски райони, които изпитват смяна в земеползването. “
Прайс предизвести, че в случай че обезлесяването не бъде бързо лимитирано, „ можем да пропуснем шанса си да помогнем за попречване на идната пандемия “.
 Дайнов: Предател е всеки българин, който гледа по какъв начин му изсичат горите, само че не прави нищо Дайнов: Предател е всеки българин, който гледа по какъв начин му изсичат горите, само че не прави нищо
Всеки българин, който в продължение на години гледа, по какъв начин му изсичат горите/крадат водата, и който знае, че най-после ще остане без вода, н...
Съществува и голяма опасност за локалните общности, които живеят от това, което горите дават в продължение на епохи или повече.
Ана Мота да Силва, член на общността Мумбука в Серадо - където обезлесяването се е нараснало с 13% през 2020 година, съобщи, че се опасява за бъдещето.
" Знаейки, че нашите реки изсъхват, че толкоз доста дървета умират... нараства сигурността, че моите синове, братовчеди, моите потомци няма да видят това, което аз съм видяла ", сподели тя. " Сега сме изправени пред опустошенията на Серадо и на нас с него. "
Последните проучвания демонстрират, че над избран предел обезлесяването в басейна на Амазонка може да докара района до нов климатичен режим, трансформирайки тропическите гори в савана.
Докладът на WWF прикани жителите да поставят старания, като заобикалят артикули, свързани с обезлесяването, като някои артикули от месо, соя и палмово масло. Той също по този начин прикани държавните управления да работят за обезпечаване правата на коренното население и за запазване на регионите, богати на биологично многообразие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР