Повече от 420 млн. лева за иновации в предприятията са

...
Повече от 420 млн. лева за иновации в предприятията са
Коментари Харесай

Над 420 млн. лева ще бъдат дадени за разработка и внедряване на иновации

Повече от 420 млн. лв. за нововъведения в предприятията са били обезпечени по 2 идни процедури по новата стратегия „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ /ПКИП/. Очаква се след няколко седмици те да бъдат отворени за кандидатстване за родните компании , разкри министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев . Той регистрира, че през миналите 2 години над 70% от дребните и междинни предприятия /МСП/ у нас са въвели нововъведения в бизнеса си. Това надвишава упованията и е съображение за оптимизъм за развиването на българските компании, демонстрира последното проучване на Изпълнителната организация за поощряване на дребни и междинни предприятия /ИАНМСП/ към Министерството на нововъведенията и растежа /МИР/.

Над 32% от фирмите смятат, че имат предпочитана потребност от финансиране за софтуерната рационализация. Отговорът на компаниите директно кореспондира с първата отворена процедура „ Технологична рационализация “ от Плана за възобновяване и резистентност /ПВУ/ по линия на МИР. По мярката с бюджет 260 милиона лв. бяха подадени повече от 2500 плана. Вече са класирани за финансиране 953 компании, които още март могат да получат първите заплащания за възобновяване на софтуерния парк на предприятията си.

На второ място / 23% от компаниите / са сложили потребността от финансиране за нововъведения. През март МИР ще отвори за кандидатстване първата процедура по новата стратегия „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ /ПКИП/ 2021-2027. Тя ще е в поддръжка на развойната активност и създаването на нововъведения. Бюджетът й е 127 млн. лева По мярката ще могат да аплайват дребни и междинни предприятия с до 499 служителя, както и огромни с до 3000, само че единствено в партньорство с дребни и междинни компании. Освен това, следва още една финансова опция за МСП – процедурата за внедряване на нововъведения. Тя е с бюджет над 293,4 млн. лева Част от новите решения може да са създадени от самите предприятия особено за потребностите на производството им, а други – да бъдат заимствани и пригодени.

Анкетата на ИАНМСП измежду притежатели и ръководители на предприятия подрежда на трето място потребността от финансиране за цифровизация като основен детайл за по-голяма конкурентоспособност / над 12% от компаниите /. По завършилата за кандидатстване втора процедура по ПВУ „ ИКТ решения и киберсигурност “ бяха оповестени описите с 1499 утвърдени планови оферти. Бюджетът е 30,6 млн. лева

Данните от изследването демонстрират още, че през 2022 година най-силно отрицателно въздействие върху бизнеса е оказала високата инфлация , политическата неустойчивост и проблемите във веригите на доставки . Един от най-сериозните проблеми за българските компании в последните години се явява и неналичието на квалифицирана работна ръка . От проучването прави усещане, че макар динамичната конюнктура над 60% показват оптимистични упования за развиване на бизнеса си.

Онлайн анкетата на Агенцията за дребни и междинни предприятия е извършена през януари 2023 година измежду над 500 компании . Те дадоха противоположна връзка за развиването си през миналата година в изискванията на редица неподходящи фактори като високата инфлация, политическата обстановка в страната, войната в Украйна, постпандемичната конюнктура и други.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР