Повече от 4 часа продължи заседанието на Консултативният съвет за

...
Повече от 4 часа продължи заседанието на Консултативният съвет за
Коментари Харесай

Консултативният съвет при президента обсъди сигурността и отбраната

Повече от 4 часа продължи съвещанието на Консултативният съвет за национална сигурност. Темата - ролята на България за сигурността и защитата в подтекста на Българското европредседателство. След съвещанието президентът Румен Радев съобщи, че председателството на Съвета на Европейския съюз е огромна отговорност, само че дава обилни благоприятни условия на България. По думите му е бил регистриран забележителният прогрес за реализацията на световната тактика на Евросъюза в областта на сигурността и защитата.Извън тематиката на Консултативния съвет участниците са разискали и натрупването на тежки закононарушения през последните дни.

Участниците в КСНС се сплотиха, че е належащо да бъде готова нова Програма за развиване на отбранителните качества на Въоръжени сили на България до 2030 година. Президентът Румен Радев акцентира, че документът би трябвало да реши проблемите с мотивацията, подготовката, професионалното развиване и оборудването на българските военнослужещи, както и да подсигурява ефикасен развой на придобиване на нова бойна и обслужваща техника и поддържането на остарялата. Държавният глава разгласи, че приветства признатия от държавното управление проект, съгласно който до 2024 година средствата за защита би трябвало да доближат до 2% от Брутният вътрешен продукт.
Румен Радев: Предвид положението на нашите въоръжени сили ние стигнахме до доста значим консенсус, че този проект остава открит и би трябвало навреме да бъде прегледан и надграждан, тъй че България да преследва развиването на съответни отбранителни качества на средата за сигурност. Тази изчерпателност и дългосрочност за обмисляне на нашата отбранителна политика изисква надлежно Програма за развиване на отбранителните качества на въоръжените сили с един небосвод от най-малко 10 години.
Участниците в съвета се схванаха до 1 юли да се създаде Пътна карта с планове и начинания в областите на сигурността и защитата, която да подкрепи европейската вероятност и укрепването сигурността на страните от Западните Балкани. Предвижда се също в България да бъде построен Международен институт за устойчиви технологии и Научен център за Югоизточна Европа. Извън тематиката на КСНС участниците разискаха и тревожното струпване на тежки престъпни закононарушения в последно време, разгласи Румен Радев.
Румен Радев: Всички се обединихме към позицията, че е нужна още по-добра съгласуваност сред институциите и рационализиране на модела за битка с престъпността, тъй че да бъде обезпечена сигурността на българските жители.
Лидерът на левицата Корнелия Нинова е декларирала на съвещанието, че не е обикновено политиците да не вземат отношение по въпроса с убийствата от последните дни.
Корнелия Нинова - ръководител на Българска социалистическа партия: Това, което се случва последните седмици, е тежък удар по облика на България, изключително при започване на председателството, че би трябвало всички институции да се обединят и да положат оптимални старания това да бъде изчистено, бърза разкриваемост, развой, с цел да почистим лицето на България на прага на председателството.
Нинова удостовери, че на 17 януари ще внесат вота на съмнение към кабинета на тематика корупция и уточни, че корупция има и в националната сигурност.

Вътрешният министър отговори, че през 2016 година 85% от убийствата са разкрити, а през 2017 година не е разкрито единствено едно ликвидиране.
Валентин Радев - министър на вътрешните работи: Така че Министерство на вътрешните работи системата на страната в тази посока работи добре.
Шефът на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се съгласи, че фактически би трябвало да се търси усъвършенстване на работата на всички институции за възстановяване на сигурността.
Цветан Цветанов - ръководител на ПГ на ГЕРБ: Всяко едно престъпно действие е терзание и аз съм уверен, че тъкмо това, което постигнахме през днешния ден и на КСНС, е да има единна позиция на всички институции, които през днешния ден бяха показани на Консултативния съвет. Застанахме в поддръжка на държавните институции, на структурите, които работят за гарантиране на сигурността и аз съм уверен, че ще успеем.
Цветанов заключи, че президентът е съумял да реализира цялостен политически консенсус за целите в областта на защитата, Западните Балкани и българското председателство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР