Повече от 3 часа депутатите спориха за изборните правила по

...
Повече от 3 часа депутатите спориха за изборните правила по
Коментари Харесай

След 3 часа скандали депутатите приеха само името на закона за промените в Изборния кодекс

Повече от 3 часа депутатите спориха за изборните правила всъщност, въпреки дебатът публично да бе единствено за наименованието на законопроекта за промени в Изборния кодекс, оповестява „ 24 часа “.

Малко преди напълно да изтече времето за работа на депутатите, Иван Ченчев от Българска социалистическа партия предложи дебатите по заглавието да бъдат прекъснати. Асен Василев от „ Промяната “ обаче подсети на председателстващия сега Росен Желязков, че това към този момент е гласувано по предложение на ГЕРБ и не е било признато. Всяка процедура предстои на гласоподаване, настоя обаче Желязков и даде късмет да депутатите да гласоподават още веднъж.125 депутати гласоподаваха за, а 95 бяха срещу, след което се наложи ново прегласуване. При повторния опит болшинството още веднъж одобри да приключи разискванията по заглавието на законопроекта.

Никола Минчев от „ Промяната “ разгласи, че първото искане за преустановяване на дебата не е минало, с цел да може Корнелия Нинова да направи изявлението си. И упрекна болшинството, че е постъпило непочтено и неточно.

Мирослав Иванов от Политическа партия уточни, че е имало отмора, а Народното събрание към този момент е отвън времето на пленарното съвещание и всяко гласоподаване към този момент ще е нелегитимно. И още веднъж повтори, че имат лист с депутати, които желаят изявления. Според него е имало единствено едно изявление от парламентарната им група. И упрекна шефа на Народно събрание, че не дава думата на народните представители, нито пък съблюдава правилника. „ Има приемливост към съдружните сътрудници от хартиената коалциия. Г-жа Нинова се изрича 10 мин. при ограничаване от 5 мин “, упрекна болшинството Иванов, а съпартийците му още веднъж наскачаха от местата си.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи разгласи, че вместо 15 мин почивката е била половин час. „ Важно е в какъв брой часа продължава съвещанието и това е записано. Разискванията са прекъснати “, отсече той. Според него към този момент следва гласоподаване, дали ще е през днешния ден или на следващия ден, няма значение. Според него единствено един депутат от Политическа партия се е изказал всъщност, а другите са минали през процедури.

Мисля да прекратим това, с което започнахме, опита се да въдвори ред председателстващият Росен Желязков. „ Цял ден се упражняваме в така наречен корист с правото. Използваме избран инструмент в правилника за, противоположна на тази, с която е основан. Всички тези процедури доведоха до това да не може да се одобри единственото несъмнено нещо – наименованието. Целия ден посветихме на тези безплодни процедури “, заключи той. И разгласи, че ще подложи на гласоподаване наименованието. А от Политическа партия още веднъж наскачаха край трибуната. 123 гласоподаваха „ за “, 36 – „ срещу “ и по този начин в последна сметка най-малко името на закона мина.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР