Повече от 2 милиона души живеят в Ивицата Газа, която

...
Повече от 2 милиона души живеят в Ивицата Газа, която
Коментари Харесай

Business Insider: Повече от 2 милиона души в Газа са в капана на хуманитарна катастрофа

Повече от 2 милиона души живеят в Ивицата Газа, която е изправена пред наказателна контраофанзива от страна на Израел. За това оповестява Бизнес Инсайдър. Експерти настояват, че Газа е в разгара на филантропична рецесия и хората изчерпват главните си ресурси. Кризата се изостря от обстоятелството, че Газа е блокирана от 16 години, добавя изданието.

Жилищни здания, джамии и други биват събаряни от въздушни удари, достъпът до електричество, гориво, медикаменти и храна е отсечен от израелските чиновници, а лечебните заведения работят с аварийни генератори и мога да бъдат захранени единствено още няколно дни. Израел също евентуално се приготвя за наземно нахлуване, осведоми Бизнес Инсайдър.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани международната общественост да изпрати филантропична помощ в района, а Световната здравна организация работи с египетското държавно управление, с цел да бъдат доставено здравно снабдяване на цивилните, предава още изданието.

„ Хората в Газа към този момент бяха в уязвимо състояние вследствие на 16 години живот в затворени условия, ограничавания върху достъпа до независимост на придвижване и опциите за работа, както и за търговия “. Това съобщи Акшая Кумар, шеф на Crisis Advocacy в Human Rights Watch. „ И в този момент те губят даже незначителните благоприятни условия, които са имали “, сподели още тя.

Експерти по правата на индивида, декларират пред Insider, че опустошената в Ивицата Газа - територия от съвсем 140 квадратни благи с размерите на Филаделфия, която се управлява от Хамас - е опустошена от военния отговор на Израел и допълват, че може да стане доста по-лошо. Групи молят за основаването на филантропични коридори, с цел да доставят по този начин нужните доставки в хванатия в капан район.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен пък съобщи в сряда, представен от CNN, че се разисква филантропичен кулоар, а представителят на Организация на обединените нации прикани за подобен, като съобщи, че „ жителите имат потребност от отбрана “.

Бизнес Инсайдър се базира и на изказване от сряда на Говорителя на Белия дом Джон Кърби, съгласно който Съединени американски щати водят дейни договаряния с Израел и Египет. „ Цивилните не са отговорни за това, което направи Хамас “, сподели Кърби. Той уточни още, че цивилните " не са създали нищо неприятно " и Съединени американски щати не престават с поддръжката си за безвредно прекосяване.

„ Има ясно пресмятане за това какъв брой дни хората в Газа могат да устоят, като употребяват гориво за генератори, с цел да ръководят своите помпени станции или електроцентрали “, съобщи още Акшая Кумар. „ И тази прогноза е смразяваща - да се знае, че израелските управляващи освен са наясно с това, само че и разчитат на това, с цел да наложат своите условия за блокада “, добави тя.

Insider оповестява, че хората в Газа, съвсем половината от които към този момент живеят в беднотия, усещат резултата от спирането. По-рано изданието беседва с Иван Каракашян, началник на адвокатска фирма в Йерусалим за неправителствената организация " Норвежки съвет за бежанците ", който споделя, че служащите на място са пресметнали във вторник, че нещата от пъра нужда, в това число храна, може да свършат в Газа в идващите четири до шест дни.

Кумар сподели още, че нейните сътрудници в Газа са виждали коли за спешна помощ и бежански лагери, изумени от ракети, и са описали ужасни условия в пренаселените клиники, които нямат достъп до подобаващи медицински консумативи за лекуване на ранените. А опитите за доставка на жизненоважните артикули към този момент са без триумф. „ Мисля, че хората просто живеят в безспорен смут и боязън и това са хора, които са минали през това и преди. само че не знаят какво да чакат, тъй като интензивността на бомбардировките и изказванията на израелски публични лица са в действителност заплашителни, " добави още Кумар.

Според Бизнес Инсайдър от началото на спора Съединени американски щати се концентрират предмино върху поддръжката за отговора на израелското държавно управление против Хамас, който беше ориентиран против цивилно население и остави минимум 1200 жертви при последната си офанзива против Израел. CNN оповестява, че американският президент Джо Байдън остро осъди офанзивите и не се знае дали е изискал от Израел да практикува въздържаност във военната си акция.

Говорител на Държавния департамент пък съобщи пред Insider, че Байдън ще поддържа Израел с всичко належащо сега, а Съединени американски щати ще дават филантропична помощ на Газа и Западния бряг посредством доверени сътрудници и в съгласуваност с израелски публични лица.

„ Това са 75 години “, показа Ахмад Абузнайд, изпълнителен шеф на Кампанията на Съединени американски щати за палестинските права. „ Хората би трябвало да схванат, че този проблем не се появи през последните три дни. Те също би трябвало да схванат, че на палестинския народ още веднъж са отказани правата му и правото му на самоопределяне. Няма военна мощ, която да пази палестинския народ " добави той, представен от Insider.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР