Повече от 1000 френски военнослужещи, разположени на територията на Нигер

...
Повече от 1000 френски военнослужещи, разположени на територията на Нигер
Коментари Харесай

Френските военнослужещи ще останат на територията на Нигер, заяви външният министър на Франция

Повече от 1000 френски военнослужещи, ситуирани на територията на Нигер за битка против джихадистки групировки, ще останат на мястото си макар военния прелом в западноафриканската страна, съобщи през днешния ден пред телевизия " Франс Инфо " френската министърка на външните работи Катрин Колона, представена от ДПА. 

В четвъртък представител на хунтата, която завзе властта предходната седмица при към този момент безкръвения прелом, съобщи, че новото управление на Нигер е прекратило военното съдействие с някогашния си колониален държател Франция.

Френското външно министерство обаче съобщи, че военното съдействие се основава на съглашения, реализирани с законните нигерийски управляващи - единствените, които Париж признава.

Колона уточни, че въпреки в Нигер да е настъпил трагичен поврат в събитията след свалянето и задържането на демократично определения президент Мохамед Базум, обстановката във връзка с френските войски е спокойна.

На военнослужещите им е предоставена задачата да се борят с ислямистките милиции в региона Сахел -  полупустинен африкански район южно от пустинята Сахара, разпростиращ се по цялата широчина на континента.

Франция ще поддържа напъните на страните от Икономическата общественост на западноафриканските страни (ЕКОВАС) за анулация на военния прелом в Нигер, съобщи по-рано през днешния ден Колона, представена от Ройтерс.

Днес тя ще се срещна в Париж с нигерския министър председател Ухумуду Махамаду и с нигерския дипломат във Франция.

По-рано Колона сподели, че хунтата в Ниамей би трябвало до на следващия ден да върне властта, в случай че не желае военна намеса в Нигер на страните от ЕКОВАС. Френската министърка акцентира, че превратаджиите би трябвало да се отнесат съществено към тази опасност. " Заплахата е действителна ", сподели тя по френското национално радио.

Франция обаче за момента не прецизира дали ще се включат военни при възможна намеса на страните от ЕКОВАС в Нигер, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР