Какво знаем за земетресението в Мароко

...
Повече от 1000 души загинаха след силно земетресение в северноафриканската
Коментари Харесай

Повече от 1000 души загинаха след силно земетресение в северноафриканската държава Мароко в петък вечерта. Стотици са ранени.

Земетресението е най-силното, удряло центъра на страната от повече от век, а епицентърът му е бил недалеч от популярния туристически и икономически център Маракеш.

Ето какво знаем досега.

Кога и къде е бил трусът?

Земетресението е станало около 23:11 ч. местно време. Епицентърът му се намираше в планинската верига Висок Атлас, на около 72 километра (44,7 мили) югозападно от Маракеш, град с около 840 000 души.

Но въздействието му се усети чак на север до Казабланка, както показва тази карта.

Колко силен е бил трусът?

Трусът е бил с магнитуд 6,8, което го класифицира като „силен“ по скалата на магнитуда. Освен това порази сравнително плитка смърт, правейки я по-разрушителна.

Земетресения с такъв размер в региона са необичайни, според Геоложката служба на САЩ, но не са неочаквани. Отбелязва се, че девет земетресения с магнитуд 5 или повече са ударили района от 1900 г. насам, но нито едно от тях не е било с магнитуд над 6.

Земетресението е най-смъртоносното в Мароко от 1960 г., когато земетресението уби над 12 000 души.

Къде е най-голямата щета?

Повече от 300 000 души са били засегнати в Маракеш и околните райони, според СЗО. Историческите обекти са повредени.

Но най-силно засегнатите райони са тези, които са най-близо до Атласките планини.

Очевидци в подножието на планините казаха, че някои градове са били напълно унищожени, като почти всички домове в района на село Асни са повредени.

Стотици са загинали в провинция Ал Хауз и близо 200 в югозападния марокански град Тарудант.

Точните мащаби на труса все още се изясняват.

 Жителите се приютиха навън на площад в събота след земетресението. Жителите се приютиха навън на площад в събота след земетресението. Фадел Сена/AFP/Getty Images

Какво се случва на терена?

Спасителните операции са в ход, въпреки че някои пътища са повредени или блокирани от отломки. Някои отдалечени села в подножието на планината са труднодостъпни.

50-годишният Мохамед от град Уирган загуби четирима членове на семейството си при земетресението. „Успях да се измъкна безопасно с двете си деца, но загубих останалите. Къщата ми я няма.” той каза.

Спасителните операции продължават в момента „Ние сме на улицата с властите, докато се опитват да извадят мъртвите от развалините. Много хора бяха транспортирани до болница пред мен. Надяваме се на чудеса от развалините", каза той.

В Маракеш някои жители прекараха нощта по улиците, страхувайки се да се върнат по домовете си. Други пък избягаха напълно от града. Има предупреждения за вторични трусове.

Правителството на Мароко заяви, че е активирало всички налични ресурси за справяне със земетресението и призова хората да "избягват паниката".

 Хората работят близо до щетите в историческия град Маракеш след земетресението.“ class= Хората работят близо до щетите в историческия град Маракеш след земетресението. Абделхак Балхаки/Ройтерс

Каква е международната реакция?

Много световни лидери изразиха съчувствието си, както и предложиха подкрепа на Мароко.

Турция, която беше засегната от опустошително земетресение, което уби десетки хиляди по-рано тази година, заяви, че е готова да изпрати 265 служители и 1000 палатки в Мароко, за да подкрепи усилията за оказване на помощ.

Алжир, който прекъсна дипломатическите си отношения с Мароко през 2021 г. и затвори въздушното си пространство за всички самолети, регистрирани в Мароко, заяви, че ще отвори отново въздушното си пространство за хуманитарна помощ и медицински полети, отиващи до и от арабската нация.

ООН, президентът на САЩ Джо Байдън и президентът на Франция Еманюел Макрон също заявиха, че са готови да окажат помощ.

Много други световни лидери, включително индийският премиер Нарендра Моди на Г-20, украинският президент Володимир Зеленски и руският президент Владимир Путин, изпратиха своите съболезнования.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР