Повече от 100 дни след началото на войната в Украйна

...
Повече от 100 дни след началото на войната в Украйна
Коментари Харесай

Защо Западът трябва да внимава с конфискацията на руски активи

Повече от 100 дни след началото на войната в Украйна най-голямата стратегия за наказания, налагана в миналото на огромна стопанска система, се стяга от ден на ден. Съединени американски щати и Европа замразиха валутните запаси на Русия, съхранявани в западни банки. На 3 юни Европейският съюз се причисли към Съединени американски щати и Англия в налагането на отчасти ембарго върху износа на нефт от Русия и също по този начин откъсна Сбербанк, най-големият му заемодател, от междубанковата система за известия SWIFT. Санкциониран беше и цветен състав от олигарси и техните играчки. Във Фиджи Amadea, 100-метрова суперяхта с хеликоптерна площадка и басейн, е обект на западни дейности, както са и частни самолети в Дубай и футболният клуб " Челси " в Англия.

Санкциите предизвикаха съществени разстройства в съветската стопанска система и в случай че се запазят, ще влошат нейното показване с години. Въпреки това техните ограничавания са ясни. Поради високите цени на силата - суровият нефт Brent коства към 120 $ за барел - режимът на Владимир Путин се радва на големи доходи. Тъй като единствено западните страни и шепа азиатски съдружници постановат наказания, доста клиенти не престават да купуват съветски нефт. В резултат на това до края на 2023 година се чака добивът на недопечен нефт да бъде единствено с към 20% под предвоенното си равнище. Свързаните с Кремъл магнати към момента са свободни да пътуват по огромна част от света. Руските ракети не престават да избиват цивилни в Украйна и да опустошават икономическия ѝ потенциал.
Постоянна конфискация
Сметката за възобновяване на разрушените градове на Украйна и ремонта на разрушената ѝ промишленост ще бъде голяма: съгласно някои оценки над 600 милиарда $. Това накара доста хора да се чудят дали Западът би трябвало да премине от просто краткотрайно заледяване на съветски активи към конфискуването им за непрекъснато. След това те биха могли да бъдат употребявани за възнаграждение на възобновяване, което следва.
Реклама
Русия има към 300 милиарда $ запаси, блокирани от Запада и до още 1 трлн. $ активи най-вече от частния бранш, съхранявани в чужбина. На 19 май Урсула фон дер Лайен, президент на Европейската комисия, сподели, че Европейски Съюз изследва опцията за конфискацията на активи. Г-7 също разиска потреблението им.

Идеята, че агресорът би трябвало да заплати за вредите, които е предизвикал, е привлекателна и известна. Но правната аргументация и стратегическата логичност на глобите са, че те накърняват способността на страната да следва курс на деяние и могат да трансформират нейното държание, тъй като в случай че тази страна промени дейностите си, активите ще бъдат освободени. Преминаването от този метод към политика на трайно изземване би било огромна стъпка, която би била оправдана единствено в случай че бъдат издържани два теста. Първият е, че всяка нова политика е съвместима с върховенството на закона. И вторият - че има ясна стратегическа компенсация.

Да стартираме с върховенството на закона. В Съединени американски щати президентът има пълномощията да замразява активите на непознато държавно управление, само че нормално не ги изземва, в случай че Съединени американски щати не са във война с тази страна. Откакто Русия нахлу в Украйна, президентът Джо Байдън се мъчеше да каже, че Съединени американски щати не са в открит спор с нея. Изпълнителната власт може да трансферира контрола върху избрани задгранични активи, когато спре да признава държавното управление на дадена страна, както при някои фондове, които принадлежат на Венецуела и Афганистан. Вашингтон обаче споделя, че не се стреми към промяна на режима в Русия.

Съгласно интернационалното право репарациите нормално включват единодушието на страната, която заплаща, нормално като част от кротичък контракт. Такива договаряния са надалеч и Украйна не би трябвало да бъде принудена да взе участие в тях. Изземването на имущество, благосъстоятелност на физически лица, колкото и омразни да са те, преди да бъдат наказани от съда, също е подозрително. В някои страни, като Германия, това може да наруши конституцията.
Реклама
Ами стратегическите ползи на Запада? В кратковременен проект трайното изземване няма да промени способността на Кремъл да финансира своята смъртоносна военна машина, защото режимът на Путин не може да употребява задграничните активи, които към този момент са глобени и замразени. В дълготраен проект прецедентът, основан от конфискации без ясна правна основа, би изложил всички трансгранични активи, в това число западните, на риск от заграбване от държавните управления. Това също ще даде спомагателен тласък за страните, които не са съдружници на Съединени американски щати или които имат нестабилни връзки с тях, да заобиколят водената от Вашингтон финансова система, която е основата на западната мощ.
Какво е добре да се направи
Вместо да прибягва до конфискация на активи, Западът би трябвало да ускори военните старания в Украйна. Това значи снабдяване на повече тежки оръжия и ускорение на тяхното разполагане и образование на украинските сили да ги употребяват. Това значи опазване на глобите, до момента в който Русия води войната и окупира Украйна. Означава и да стане ясно, че даже в случай че не бъде подписано спокойно съглашение и в никакъв случай не бъдат изплатени съветски репарации, Европа и Съединени американски щати отново ще би трябвало да поемат огромна част от сметката за възобновяване на разрушената стопанска система на Украйна.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР