Повече от 100 000 афганистански цивилни са били убити или

...
Повече от 100 000 афганистански цивилни са били убити или
Коментари Харесай

ООН: Войната в Афганистан е взела 100 000 цивилни жертви през последните 10 год.

Повече от 100 000 афганистански цивилни са били убити или ранени през последното десетилетие, оповестява Организация на обединените нации, подновявайки апелите за преустановяване на кървавия 18-годишен спор.

 © БГНЕС
Съобщението идва в миг, в който талибаните и Съединени американски щати не престават да водят договаряния, ориентирани към преустановяване на най-дългата война на Америка, откакто през септември договарянията бяха прекъснати от президента Доналд Тръмп заради офанзиви на бунтовниците.

Въпреки това боевете не престават да бушуват в цялата страна, като елементарните афганистанци постоянно носят главната тежест на насилието.

" Признаваме с изключителна горест, че жертвите измежду цивилните жители неотдавна надминаха 100 000 единствено за последните 10 години, от времето, когато задачата за помощ на Организация на обединените нации в Афганистан (UNAMA) стартира систематично документиране на жертвите измежду цивилното население ", съобщи Тадамичи Ямамото, специалнен представител на Организация на обединените нации в Афганистан.

" Организацията на обединените народи настоятелно приканва участниците във всички старания за мир да се замислят за милионите елементарни афганистанци, изключително жертвите на спора, които желаят късмет да живеят в мир, с цел да могат да възстановят живота си. "

Мрачната статистика идва и дни, откакто публични лица оповестиха предварителни резултати от последните президентски избори в Афганистан, които сложиха президента Ашраф Гани на път да си обезпечи втори мандат. Талибаните от дълго време преглеждат Гани като американски стожер и отхвърлят да договарят с него, което кара мнозина да се притесняват, че борбите ще продължат, даже в случай че Съединени американски щати обезпечат възможна договорка с бойците.

По-рано тази година Организация на обединените нации заяви, че " невиждан " брой цивилни лица са били убити или ранени в Афганистан от 1 юли до 30 септември тази година, заявявайки, че в този интервал е имало 1 174 смъртни случая и 3 139 ранени.

Организация на обединените нации откри, че предходната година е била най-смъртоносната, като минимум 3 804 цивилни смъртни случаи са породени от войната - в това число 927 деца.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР