Повече новородени и по-малко аборти.Тази положителна тенденция отчитат данните на

...
Повече новородени и по-малко аборти.Тази положителна тенденция отчитат данните на
Коментари Харесай

От началото на годината: Повече пеленачета, по-малко аборти

Повече новородени и по-малко аборти.

Тази позитивна наклонност регистрират данните на Националния център по публично здраве и разбори за първите три месеца на тази година по отношение на същия интервал на миналата.

От началото на януари до края на март у нас са проплакали 12 550 пеленачета.

За същото време предходната година броят им е бил 12 393. По традиция най-вече бебета има в София – 3641, и Пловдив – 1676.

Най-малко пък са новородените във Видин. Там на бял свят са пристигнали едвам 38 деца. На дъното са също Ямбол и Разград, надлежно с 42 и 52 пеленачета, написа Телеграф.

Заедно с лекия растеж на новородени през първото тримесечие на 2023 година отчитаме и леко намаляване в броя на абортите.

Прекъснатите бременности по избор от началото на годината са 2 12, а през миналата година броят им е бил 2828.

Реалната цифра е по-голяма, защото доста от вписаните в графата „ лечебни аборти “ също се правят по искане на бременната жена, а не по медицински показания.

Въпреки това записаните като аборти „ по избор “ понижават.

Най-малко такива има в Монтана – едвам 2. В Смолян и Разград пък има по 4 прекратени бременности, а във Видин – 5. На другия полюс е София с 313. Тук по-голяма е изненадата в броя на абортите по избор, регистрирани в Пазарджик – 267.

Това е повече, в сравнение с в редица по-големи градове като Бургас, Варна и Стара Загора, където има под двеста.

Налице обаче са и отрицателни трендове, като растежа на бременните деца. Общо 8 девойки под 15-годишна възраст са създали аборт в интервала януари-март.

По същото време предходната година броят им е бил едвам 3.

С три повече са и записаните смъртни случаи при деца до 1 година. През първото тримесечие на 2022 година те са били 60, а през първото тримесечие на актуалната – 63.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР