Повече контрол, гаранции за безопасността и ясна отговорност за всеки

...
Повече контрол, гаранции за безопасността и ясна отговорност за всеки
Коментари Харесай

Нови правила за преместваемите обекти в София

Повече надзор, гаранции за сигурността и ясна отговорност за всеки при слагането и употребата на преместваеми обекти в София се залагат в новата Наредба за преместваеми обекти. Това оповестиха на конференция в Столичната община Георги Георгиев, ръководител на Столичния общински съвет /СОС/ и основният проектант на София Здравко Здравков, които показаха план за промени в Наредбата за преместваемите обекти на територията на Столичната община, предава Българска телеграфна агенция.

"След като поех управлението на СОС през есента на предходната година, сложих работата по тематиката като водещ приоритет и към този момент сме подготвени с предложенията на работната група и екипа ми ", уточни Георгиев. Той чака поддръжка от всички политически обединения в СОС, от кметовете на региони, които имат доста огромна роля в процеса на слагането на преместваемите обекти. Целта на измененията е да подсигуряваме сигурността при действието на обектите, получаванетo на добра услуга от наемателите и безкомпромисност към нарушителите, акцентира ръководителят на СОС.

Основните акценти на измененията са стягане на контрола при използването и снабдяването с ток, вода или газ на преместваемите обекти; въвеждане на наложителни месечни инспекции на всички обекти, както и огромни санкции за нарушителите на всяко едно от условията.

Промените в наредбата вкарват обвързване за авансово показване на планова документи за краткотрайните връзки за ток, вода и други Доставката на електрическа или топлинна сила, вода или газ към обекта би трябвало да се прави от експлоатационно сдружение наложително след показване на уверение за въвеждане в употреба и наложително се прекратява доставката след преустановяване на разрешението за слагане. При съзнателно закъснение на слагането - за повече от шест месеца, разрешението за слагане се приключва. Предвижда се възбрана за потребление на преместваемите обекти и рекламните детайли не по предопределение, осведоми Георгиев.

Той заяви, че предвид на отговорността при настъпване на вреди, в разрешението за слагане се вписват наложително изискванията за присъединение и утвърдените планове за краткотрайните външни връзки (за ток, вода и др.) и контролът върху тях. Задължително става обезпечаването на гладко пешеходно придвижване към оборудванията, като се уточняват условията каква свободна широчина за прекосяване по тротоара следва да бъде оставена. Забранява се преотдаването на преместваеми обекти, за които има издадено позволение за слагане и са ситуирани върху общински терени.

Мобилните уреди, за разлика от преместваемите обекти и рекламните детайли, могат да правят активност от 8.00 ч. до 21.00 ч., след което наложително се отстраняват от титуляра на разрешението от общинския парцел. Изискват се документи, гарантиращи техническото положение и тяхната сигурност - техническа и индустриална документи, доказателства или документ, издадени от способен орган или оторизирано за това лице, за сигурността на оборудването за самостоятелно зареждане, декларация за периодическия му надзор.

Въвежда се възбрана за зареждането на обектите с краткотрайни външни връзки поради "временния темперамент " на самите обекти и това, че се отстраняват от техните притежатели след приключването на работното време. Захранването на обектите може да бъде с газ, слънчева сила или батерия. Предвижда се опция за зареждане по изключение с електрическа сила - единствено посредством особено построена от общинската администрация инфраструктура.

Промените вкарват предписание, съгласно което прилежащата повърхност на преместваемия обект не може да надвишава разстояние от два м от всяка от ограждащите стени на обекта, в случай че към обекта не се планува разполагане на маси за консумация. С цел отбягване на така наречен светлинно замърсяване при слагане на рекламен детайл ще се изисква категорично документално нотариално заверено единодушие от притежателя на прилежащия парцел, когато детайлът или стойките за осветлението му се надвесват с повече от 0,30 м над прилежащия парцел, вместо досегашните 1,5 м. Целта по думите на ръководителя на СОС е да не се навлиза в непозната благосъстоятелност без единодушие на притежателя на прилежащия парцел и да се предотвратят вреди, които биха могли да настъпят от евентуално падащи лампи, стойки, ледени висулки.

Георгиев заяви, че измененията плануват във втората градска зона, която обгръща първостепенната улична мрежа, улици и площади в историческия център, разполагането на щендери и стелажи единствено за излагане на цветя и/или плодове и зеленчуци по признат стандарт или утвърден план с оглед запазването на образа на историческия център на София.

За нарушителите измененията плануват съществени санкции, сподели Георгиев. За прилагане на преместваем обект не по предназначението му, без да е въведен в употреба или в нарушаване на изискванията за въвеждане в употреба санкцията е от 2000 до 5000 лева за физически лица, а за еднолични търговци и юридически лица - имуществена глоба в размер от 10 000 до 50 000 лева За снабдяване на електрическа сила, вода или газ на преместваем обект, който не е въведен в употреба се глоби експлоатационното сдружение с имуществена глоба в размер на 50 000 лева За осъществяване на активност от мобилно оборудване или детайл - открит щанд, грил, щендер или други, без позволение или в нарушаване на издаденото позволение санкцията е от 500 до 2000 лева за физически лица, а за еднолични търговци и юридически лица е планувана имуществена глоба в размер от 1000 до 5000 лева

Преди да влязат в действие измененията следва публично разискване на измененията в Наредбата и подлагане на гласоподаване в СОС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР