Повече българи живеят по света, отколкото в България, казва в

...
Повече българи живеят по света, отколкото в България, казва в
Коментари Харесай

Повече българи живеят в чужбина, отколкото в България, според държавната агенция

Повече българи живеят по света, в сравнение с в България, споделя в изявление за " Труд " ръководителят на Държавната организация за българите в чужбина Петър Харалампиев. " Имаме ясна визия, че са над 6 милиона българите от български генезис, в т. ч. и децата от смесени бракове – въпреки и по приблизителни данни ", твърди Харалампиев.

В тази цифра той включва българите по генезис, които живеят в " нашите обичайни исторически общности ". Такива общности имало в Северна Гърция от където са отишли в Австралия и другаде по света. " По разнообразни оценки в Албания живеят сред 150 и 500 хиляди души от български генезис. В Косово са сред 60 и 200 хиляди души от български генезис. В Румъния – в Добруджа и в Банат, към Александрия, Търговище и Букурещ, са останали почти сред 50 и 200 хиляди наши сънародници ", споделя в изявлението Харалампиев. Той добавя, че български общности има в Сърбия и Македония. " В Молдова българите живеят в Бесарабия и Приднестровието. Много исторически български общности има в страни като Казахстан, Узбекистан и други, разселени от Бесарабия. В Украйна 210 хиляди души публично са записани като българи при преброяването през 2002 година, въпреки че много българи тогава са изчислени като различен етнос. В Украйна българите живеят в Бесарабия, в Таврия, в Запорожието, както и в огромните градове. Има и цели чисто български села, така че в реалност броят им е доста по-голям ". В Украйна имало над 600 хиляди българи, може дори да са към един милион души, съгласно изказвания на самите общности.

Според неофициална информация от разнообразни български служби сред 2,3 и 3 милиона души са напуснали България след Голямата екскурзия от 1989 година и след измененията, съгласно Харалампиев.

Данните на Държавната организация за българите в чужбина се разграничават, от време на време в пъти, с формалните данни или други неофициални данни употребявани от държавно управление. Според Евростат родените в България, които живеят в чужбина са 1 023 248 хора, след преброяването от 2011 година В Турция са 409 000 души, в Испания – 122 130, в Гърция – 75 426, в Германия – 71 250, в Съединени американски щати – 65 202 и т. н., а минимум са в Хърватска – 308 души.

Живеещите и работещи в чужбина българи са към 2,5 милиона души по преценка на дипломатическите ни представителства от 2011 година, а най-голямата диаспора е в Съединените щати, където живеят към 400 000 български жители, като множеството са емигрирали през последните 27 години.

Според отчет на " Отворено общество " общият брой на хората, родени в България и живеещи в чужбина, е към 1.1 милиона души, от които 600-700 хиляди са отпътували по стопански аргументи. Напусналите България живеят главно в Европейския съюз, Турция и Съединени американски щати.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР