Потреблението на електроенергия в металургичната промишленост, един от най-надеждните показатели

...
Потреблението на електроенергия в металургичната промишленост, един от най-надеждните показатели
Коментари Харесай

Не само туризмът потъва в Испания. Потреблението на ток в металургията пада до исторически ниски нива

Потреблението на електрическа енергия в металургичната индустрия, един от най-надеждните индикатори за здравето на бранша, падна до историческия си най-малко през юли след 26 месеца поредни неуспехи, сочат данните, събрани от Red Eléctrica, осведоми.

Високото ползване на електрическа енергия от тази активност, тясно обвързвано с нейното равнище на произвеждане, е съвсем 40% по-ниско през последните месеци, в сравнение с през май 2018 година, когато потреблението на електрическа енергия стартира да понижава. Докато през май преди две години показателят на Red Eléctrica е бил над 100, през юли 2020 година тази цифра е била едвам 62,3. Освен това, тези числа към този момент са поправени във връзка с заетостта и температурата, тъй че сравнението на интензивността да е по-еднородно. 

Тримесечие по тримесечие, пониженията за същия интервал на миналата година не стопират да се утежняват. Така през третото тримесечие на 2018 година потреблението на металургичната индустрия понижава с 2,4%. През последното тримесечие на същата година то е спаднало с 4.6%. През първите три месеца на 2019 година разноските за електрическа енергия спаднаха с 9,2%. От април до юни предходната година спадът е 14.6%. През първото тримесечие на тази година потреблението спадна с 12%, а в интервала от април до юни 2020 година този индикатор се намали с 21.6%.

Въпреки че спадовете не са занапред, най-драстичните им измерения са настъпили през последните месеци, съвпадащи с изключителното състояние в страната, подбудено от пандемията, което се е отразило и върху активността на фабриките, които създават желязо, стомана и други феросплави. макар че тези компании бяха класифицирани като съществени и съумяха да поддържат известна продукция даже в моментите на затваряне и по-строгите ограничавания през април.

Освен това, би трябвало да се вземе поради, че производството на съществени метали е тясно обвързвано с икономическия цикъл. С това към лекото закъснение на стопанската система през предходната година, би трябвало да се добави и мощния световен стопански спад, който провокира рецесията на Covid-19, което се отразява и на по-ниското търсене на стомана и други метали.

Сякаш всичко изброено нагоре не беше задоволително, комерсиалната война, отключена от администрацията на Доналд Тръмп в Съединени американски щати, основно против Китай, провокира световни търговски придвижвания, които бяха в положение да навредят на испанските компании, когато става дума за продажба в чужбина на национално металургично произвеждане. И към всичко това би трябвало да прибавим и недоволствата от бранша по отношение на високите разноски за сила, написа испанското издание. 

Металургичната индустрия е мощно сензитивна към цената на електрическата енергия, която съставлява забележителна част от индустриалните й разноски. Не е изненадващо, че този бранш натрупва към 25% от общото ползване на електрическа енергия от всички действия в Испания.

Всъщност фирмите от бранша концентрират недоволствата си против високата цена на силата и изискват помощ от държавното управление, което търси решение от края на 2018 година Оттогава то обработва статута на електроинтензивните консуматори, с цел да се опита да понижи сметките за ток, макар че след разнообразни административни процедури този правилник, който обгръща съвсем цялата металургична промишленост, към момента не е осъществен. Въпреки това, през последната година пазарната цена на едро на електрическа енергия се намали, нещо, което не оказа помощ: фирмите понижиха потреблението си още повече. 

Междувременно, огромните компании в бранша ползват ограничения за понижаване на разноските, с цел да се опитат да оцелеят или даже са избрали по-радикални разновидности като продажба на бизнеса или закриване на техните заводи.

Големи компании с проблеми

Такъв е казусът с Alcoa. Американската компания за алуминий реши да продаде заводите си в Авилес и Коруня миналата година, откакто разгласи, че генерират загуби и че в случай че няма покупател, ще ги затвори. По-късно, през 2020 година, тя разгласи и закриването на част от фабриката си в Луго, което ще отстрани над 500 работни места. В момента обаче те водят договаряния с групата на Liberty House, която се интересува от покупката, които също се пробват да предизвикват обществените администрации, с цел да избегнат уволненията. 

Друга от металургичните групи, които са имали проблеми, е Grupo Gallardo, която беше обречена на банкрут, само че нейният притежател, фондът за рисков капитал KKR и кредиторите насърчиха продажбата на компанията на Cristian Lay и предоговаряне на насъбраните от компанията задължения. 

Друга компания, която в този момент е наранена от ковид, само че има финансови проблеми, е Celsa. Каталунската стоманена компания Rubiralta получи заем от английското държавно управление, с цел да обезпечи активността си на островите. В Испания е мощен претендент за помощ от държавния фонд, който SEPI отпуска на стратегически компании в заплаха. Въпреки че публично още не е поискала помощта, се допуска, че тя ще бъде от тези, които ще я изискат, както към този момент са създали  Globalia и Duro Felguera. Нещо повече, съдилищата удължиха изплащането на падежа на дълга й към кредиторите заради компликациите, подбудени от Covid-19, което й обезпечи глътка въздух, само че само в кратковременен проект.

ArcelorMittal също подхваща дейности. Металният колос изиска ERTE (програма за краткотрайно контролиране на заетостта) за личния състав си в Хихон, Авилеш и Абоньо до 31 декември. От своя страна Acerinox, друга от огромните металургични групи в Испания, заяви, че е възобновила три интервенции за финансиране според утвърждението на ICO, с цел да обезпечи задоволителна ликвидност на групата, с цел да смекчи резултатите на Covid-19.

Източник: 

Превод и редакция: Нели Тодорова 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР