Потребителите продължават да ограничават разходите си Свиването на бизнес активността

...
Потребителите продължават да ограничават разходите си Свиването на бизнес активността
Коментари Харесай

Икономиката на Европа е заседнала в калта?

Потребителите не престават да лимитират разноските си

Свиването на бизнес интензивността в еврозоната се е забавило през ноември. Нагласите остават песимистични и допускат, че стопанската система на валутната зона ще се свие още веднъж през актуалното тримесечие, защото потребителите не престават да лимитират разноските си, оповестява Ройтерс, представена от NovaNews.

Окончателният формиран показател на мениджърите по доставките PMI на Hamburg Commercial Bank - HCOB, формиран от S&P Global, понижа до нов тригодишен най-малко от 47,1 пункта през ноември спрямо регистрираните през октомври 46,5 пункта. Показателят остава под границата от 50 пункта, разделяща растежа на интензивността от свиването.

Проучване на Ройтерс предвижда по-скромно повишаване на PMI показателя - до 46,9 пункта през ноември. През миналото тримесечие стопанската система на еврозоната спадна с 0,1 на 100 на годишна основа.

„ Икономиката на еврозоната е заседнала в калта. Имайки поради данните за PMI показателя за ноември в нашия модел за настояща прогноза, има капацитет за второ следващо тримесечие, в което брутният вътрешен артикул ще се свие ”, сподели Сайръс де ла Рубия, основен икономист в Hamburg Commercial Bank.

Активността в бранша на услугите в еврозоната пораства, като съответният показател се увеличи от 47,8 пункта през октомври до 48,2 пункта през ноември - малко над междинния резултат от анкетата на Ройтерс – 48,1 пункта. Търсенето на услуги посочва намаляване на интензивността за пети следващ месец, въпреки и с по-бавни темпове спрямо октомври.

Активността в промишления бранш в Европа, която се движи низходящо от юли 2022 година насам, и през ноември остава под отчитането от 50, което разделя растежа от свиването. Съответният PMI показател обаче се увеличи от 43,1 пункта до 43,8 пункта, надминавайки упованията. Подиндексът, измерващ създадената промишлена продукция, се увеличи до шестмесечен връх от 44,3 пункта през ноември.

Заради спад при търсенето на индустриални артикули покупките на първични материали също понижиха, а част от активността беше обвързвана с осъществяване на насъбрани поръчки. Индексът на насъбраните поръчки доближи 40,1 пункта по отношение на 38,4 пункта през октомври, само че означи 18-и следващ месец под нивото от 50 пункта.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР