Потребителите бяха засегнати както от коронавируса, така и от вдигането

...
Потребителите бяха засегнати както от коронавируса, така и от вдигането
Коментари Харесай

Япония е в рецесия за първи път от 2015 г.

Потребителите бяха наранени както от ковид, по този начин и от повдигането на налог продажби от 8% на 10% през октомври

Япония - третата по величина стопанска система в света, изпадна в криза за първи път от 2015 година насам поради ковид. Брутният вътрешен продукт се е свил с 3.4% на годишна база през първите три месеца на годината, написа Военновъздушни сили. Това следва спад с 6.4% през последното тримесечие на 2019 година На тримесечна база спадът е 0.9% при 1.9% предходното тримесечие, което механически я вкарва в криза.

Страната не " затвори " изцяло стопанската система си поради пандемията, само че вкара изключително състояние през април, което се отрази отрицателно на мрежите за доставки и на бизнесите. Потребителите бяха наранени както от ковид, по този начин и от повдигането на налог продажби от 8% на 10% през октомври.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Прогноза за второто тримесечие

Япония подвигна изключителното състояние в 39 от 47-те префектури, само че проучване на Reuters предвижда рекордно стесняване на стопанската система с 22% в интервала април - юни. Правителството към този момент разгласи пакет от тласъци за 1 трлн. $, а Централната банка разшири стимулните си ограничения за втори следващ месец през април. По-късно този месец се чака втори бюджет, който да финансира новите разноски за омекотяване на рецесията.

Страната разчита значително на износа на артикули, само че няма надзор над търсенето в другите страни, които са мощно наранени от налагането на карантинни ограничения поради ковид. Големите автопроизводители Toyota и Honda търпят спад в продажбите в световен мащаб. Двигателят на японската стопанска система - туризмът, също страда от неналичието на задгранични гости на фона на пандемията.

Водещите три стопански системи

Въпреки че Япония е първата от водещите три стопански системи в света, изпаднала в криза, Съединени американски щати и Китай също не се оправят по-добре. Американският Брутният вътрешен продукт означи спад с 4.8% през първите три месеца на 2020 година, а прогнозите са за намаляване с над 25% за интервала април - юни. Китайската стопанска система пък се сви с 6.8% през първото тримесечие на годината спрямо 2019 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР