Потребители на Фейсбук разпространяват публикация, в която се твърди, че

...
Потребители на Фейсбук разпространяват публикация, в която се твърди, че
Коментари Харесай

Проверка на факти: Опит за пропаганда ли са тестовете на PISA?

Потребители на Facebook популяризират обява, в която се твърди, че критерии по PISA не съществуват, а тестванията са избрани като западняшка засегнатост и опит за агитация. Публикацията съдържа апел за измерване на познания по литература и история. Тези предмети обаче са отвън обсега на проучването. То мери единствено знанията по математика, четивна просветеност и естествени науки.

Верни ли са тези изказвания?



Само истинската обява е харесана над 1400 пъти и има над 230 споделяния.

Нашата инспекция на обстоятелства откри, че тестванията се организират по целия свят, а освен на запад. Твърденията за агитация и намесването на българската, съветската и европейската литература демонстрират цялостно непознаване на смисъла и наличието на интернационалното проучване.

Кой стои зад тестванията PISA?

Тестовете PISA се организират от 2000 година и са източник на информация за положението на образованието в другите страни. Изследването е проведено от Организацията за икономическо съдействие и развиване, в която



Извън страните членки Организацията за икономическо сътрудничество и раз си партнира и с други страни по разнообразни начинания. Китай, Бразилия, Индия, Индонезия и Южна Африка.

Русия не взе участие в PISA. На уеб страницата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз е посочено, че има съдействие по други начинания.



През 2022 година България стартира публично диалози за участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Какво съставлява изпитът PISA?

Изпитът PISA се интересува не от резултата на обособения възпитаник, а от общото показване на национално равнище - дали подготовката на децата в една страна е задоволително ефикасна и конкурентна.

Тестът се организира през три години, а изследваните области са - математика, четивна просветеност и естествени науки. Задачите, обаче, са в друг формат от тези в нашите учебници и постоянно са свързани с практическа устременост и съответен проблем - по какъв начин наученото може да се употребява от ученика в действителна обстановка.

Неда Кристанова е шеф на Центъра за оценяване в предучилищното и учебното обучение и дава отговор за провеждането на PISA в България.



За да изясни разликата сред дилемите в нашите учебници и тези по PISA, тя дава образец с Питагоровата теорема:

" Да кажем, в случай че има въпрос за Питагоровата теорема, то няма да даде просто един триъгълник и ученикът да сметне, а те го прекарват през обстановка, в която човек би трябвало да си купи някаква мебел, която да я пренеса в един микробус, който е със съответните размери и употребявайки Питагоровата теорема, те могат да решат и да кажат " да това може да влезе " или " не може да влезе ".

Твърдението на потребителя, че проучването PISA е западняшка засегнатост и агитация се опровергава и от обстоятелството, че в него вземат участие страни от всички континенти, в това число доста



Заради присъединяване на 81 държави/региони от целия свят проучването нe ревизира знанията на учениците по обособен език. Тоест, в него няма по какъв начин да са заложени задания по литература - българска, съветска или европейска, както написа потребителят на Facebook.

" Литературите са нещо характерно, обвързвано с националния дух, с националната просвета и по тази причина едно такова интернационално проучване не може да има за цел да ревизира познания и схващане на литература от разнообразни езици както не може и да ревизира езикови правила от съответния език. Особено пък лирика. Изобщо няма въпроси за лирика, защото поезията е извънредно изкуство и тълкуването на лирика е нещо доста характерно, тъй че няма по какъв начин да попадне стихотворение на Смирненски ", споделя Неда Кристанова.

Същото важи и за знанията по история.

" Тъй като всяка нация има своя история, има разнообразни гледни точки към разнообразни събития исторически, по тази причина също няма по какъв начин да попадне подобен предмет в това проучване ", показва Кристанова.

Основна цел на PISA e 15-годишните възпитаници от целия свят да са равнопоставени. Затова в проучването няма задания, които се отнасят до националните култури, а единствено от математиката и естествените науки - химия, физика, биология и география - защото това са познания, идентични за всички по света.

Заключение: Твърденията, че тестванията PISA са опит за агитация са манипулативни. Тестът не ревизира познания по литература, история и национални култури.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР