Потокът от стоки от Турция към Русия, стоки от жизненоважно

...
Потокът от стоки от Турция към Русия, стоки от жизненоважно
Коментари Харесай

FT: Турция е увеличила в пъти износа на военни стоки към Русия през тази година

Потокът от артикули от Турция към Русия, артикули от жизненоважно значение за военната машина на Москва, се усили внезапно тази година. Това ускорява опасенията измежду Съединени американски щати и техните съдружници, че страната работи като канал за чувствителни артикули от техните лични производители, написа Financial Times.

Нарастващата търговия и увеличаващият се импорт в Турция на 45 материала, употребявани от съветската войска, подкопаха напъните на Съединени американски щати и Европа да лимитират способността на Москва да оборудва въоръжените си сили, увеличавайки напрежението сред Анкара и нейните сътрудници от НАТО, отбелязва изданието.

В знак, че ограничението на тази търговия се е трансформирало в приоритет за Вашингтон, Брайън Нелсън, заместник-министърът на финансите на Съединени американски щати по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване, ще пътува до Истанбул и Анкара тази седмица, където ще разиска " попречване на подкопаването на следствия на търговски и финансови въпроси “, действия, които облагодетелстват напъните на Русия във войната й против Украйна “.

Това ще бъде второто пътешестване на Нелсън до Турция тази година и идва на фона на признаци, че някои артикули с двойна приложимост, които Съединени американски щати и техните съдружници считат за особена стойност за войната, се транспортират непосредствено до Русия, даже в случай че са етикетирани като експорт за друга страна.

Усилията да се спре тази търговия с Русия са комплицирани, защото тези артикули имат както комерсиална, по този начин и военна приложимост. През първите девет месеца на 2023 година Турция регистрира експорт на 45 продукта, считани за " с висок приоритет “ от Съединените щати, за Русия и пет някогашни руски страни, оценен на 158 милиона $. Това е три пъти над равнището, записано през същия интервал на 2022 година, когато стартира войната на Русия против Украйна.

Средната цифра за 2015-2021 година е била 28 милиона $, съгласно разбор на Financial Times на данни от митническата база Trade Data Monitor. 45 категории артикули, в това число продукти като микрочипове, информационно съоръжение и елементи като оптични мерници, са обект на експортен надзор от Съединени американски щати, Европейски Съюз, Япония и Обединеното кралство, целящ да предотврати вноса им в Русия. Но те могат да бъдат заобиколени, в случай че фирмите употребяват посреднически структури, с цел да скрият крайната си дестинация. Вносът в Турция на артикули с висок приоритет от страните от Г-7 се е нараснал с повече от 60% тази година в съпоставяне със сходни интервали от 2015 година до 2021 година, възлизайки на близо 500 милиона $.

Турция, дружно с Обединените арабски емирства, постоянно служи като междинна дестинация за съветски компании, които се стремят да употребяват многоетапни направления за импорт, с цел да избегнат контрола, разкрива контролен орган на Европейски Съюз за глобите. По-специално, той се употребява за закупуване на европейски артикули.

Официалните данни от Турция демонстрират растеж на декларациите за експорт на предпочитани артикули към някогашните руски страни Азербайджан, Грузия, Казахстан, Киргизстан и Узбекистан, само че статистическите организации на тези страни не записват надлежно нарастване на вноса.

Големите несъответствия допускат, че стоките, за които Турция твърди, че са предопределени за медиатори, вместо това са превозени непосредствено до Русия, споделят анализатори.

Казахстан записва импорт на артикули с висок приоритет от Турция на стойност 6,1 милиона $ през годината до септември, само че турските данни демонстрират, че износът на тези артикули за Казахстан възлиза на 66 милиона $ за същия интервал. " Очевидно е, че тези артикули отиват в Русия “, споделя Елина Рибакова, старши помощник в мозъчния концерн Peterson Institute for International Economics и вицепрезидент по външната политика в Киевското учебно заведение по стопанска система.

Източник: Агенция " Фокус "
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР