Потокът инвестиции се оказа ручейче, подчерта лидерът на ГЕРБ За

...
Потокът инвестиции се оказа ручейче, подчерта лидерът на ГЕРБ За
Коментари Харесай

Борисов: За първи път в историята виждам държавен бюджет за три месеца

Потокът вложения се оказа ручейче, акцентира водачът на ГЕРБ
„ За първи път в историята виждам държавен бюджет за три месеца “, съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на брифинг на партията. От своя страна Кирил Ананиев акцентира, че има 30-годишен стаж във финансовото министерство и само през 1997 година е виждал сходно нещо. Той добави, че заложеният недостиг от 4,1% ще премине над 6% и то преди заложената от държавното управление актуализация в средата на годината.

Другото, което тормози Ананиев е оповестяването, че ще се тегли държавен дълг от над 7 милиарда лв., а всяка друга година по нови 9 милиарда лв..

Той посочи, че изплащането на тези задължения ще става или с нарастване на налозите или с тежка дългова серпантина. Ананиев добави, че към момента не се знае какъв недостиг ще пристигна при предстоящата актуализация в средата на годината.

Делян Добрев от своя страна сподели графики, на които се виждат задълженията на страната, като пред 2024 година ще стигнем над 40 милиарда лв.. 

По думите на някогашния финансов министър всичко това, което се случва сега от ден на ден ни отдалечава от приемането в еврозоната.

Томислав Дончев съобщи, че дълго време е мислил какъв е подлият план на това да се мисли бюджет за три месеца, като е схванал, че това в действителност са смяна на цели през три месеца. Той напомни, че всички политически поръчки са били, че Автомагистрала " Хемус " ще се дострои на база на нови контракти.

„ След година цялостен застой виждам, че сектора след Боаза се строи. На база на какви контракти се строи? Нали инхаус процедурите бяха неприятни? ", запита Дончев.  Той напомни, че няма да се строи тунелът под Шипка, а е по-добре да има четири ленти, като посочи, че довеждащият път до там е двулентов като попита по какъв начин ще се разшири.

„ Последният анонс е, че той все пак ще се строи, само че защо ни бяха тези колебателни решения. С сътрудниците занапред ще вършим разбор на оферти ни държавен бюджет, само че и в предварителния разбор има терзания, че европейското финансиране ще се замести с дългово такова “, сподели Дончев. Той разгласи, че втора година страната ни не е получила нито цент европейско финансиране.

„ Аз съм задължен да предупредя българите. Когато се усетите защо става въпрос след тези възторжени празненства, че сме отишли на 50 милиарда дълг и ще ви предложат единствено постна пица. Длъжен съм да ви предупредя, че горчиво ще съжаляваме за това което направихме. Трупат се милиарди задължения “, сподели от своя страна Бойко Борисов.

Той цитира изявление на Петков от 27 октомври 2021 година, че до момента в който не се спрат кражбите не би трябвало да се пипат налозите, а когато спрат кражбите ще има пари за всичко.

„ Ноември и декември минават, държавното управление работи и нощес Петков декларира: „ Аз персонално си мисля, че би трябвало да се фокусираме върху значимите въпроси, когато са се крали по 4 милиарда лв. на месец институциите да работят “.  Борисов съобщи, че няма нито един лев повече събрани доходи като се изключи инфлацията и попита къде са парите. „ Защо взимаш нови задължения и всяка седмица по половин милиард. В рамките на една седмица 4 милиарда изчезнаха “.

Лидерът на ГЕРБ съобщи, че сега се раздават пари на калпак без никаква политика и поредният пестник, който им забиха е Българска народна банка с съвсем 50 % спад на вложенията, а министър Лорер споделя, че има поток от вложения, може би е някакво ручейче “, пошегува се Борисов.

„ Дълговете ще станат толкоз огромни, че еврозоната изобщо не може да е приоритет с тази чудовищна инфлация, с този растеж на заемите единствено лихвите на година ще бъдат над 1 милиард лв.. И когато се усетите ще бъде толкоз късно “, съобщи водачът на партията. Той акцентира, че хората към този момент се чудят по какъв начин ще оцелеят, гледат си сметките за ток, първи сме по смъртност, инфлацията върви нагоре, числата на инфектираните с ковид също. 

„ Общините започнаха режим на тока. Няма да стигнат парите за тролейбуси и метро. Да не приказваме за ремонтите на лечебните заведения. Схемата е ясна - задължения, разпределяне на калпак и до момента в който издържим, след това другите да се оправят.

Очаквайте детайлности! 

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР