Потърпевшата повярвала, че помага в залавяне на опасен престъпникЖена на

...
Потърпевшата повярвала, че помага в залавяне на опасен престъпникЖена на
Коментари Харесай

Възрастна жена даде 2600 лева на телефонен измамник в Лом

Потърпевшата повярвала, че оказва помощ в залавяне на рисков нарушител

Жена на 81 години от Лом е била въведена в подвеждане, че оказва помощ на полицията да залови нарушител и е дала 2600 лв. на телефонни измамници, оповестиха от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Монтана.

Жената получила позвъняване на домашния си телефон от чужд мъж, който се показал за контрольор от полицията и помолил за подпомагане за залавяне на рисков лъжец.

За задачата тя трябвало да постави всичките си налични пари в плик пред болничното заведение в Лом и да се отдалечи, а откакто той ги вземе, то полицията щяла да го залови и да ѝ върне парите. Жертвата повярвала на това и оставила 2600 лв.. След като почакала известно време и никой не ѝ се обадил, тя позвънила на околните си и те ѝ обяснили, че е излъгана и подали сигнал в полицията. Веднага почнало следствие и било формирано досъдебно произвеждане по член 209 от Наказателния кодекс.

От полицейската дирекция в Монтана, че телефонната машинация е трета за тази година, като са регистрирани и няколко несполучливи опита за такива измами, предава Българска телеграфна агенция. Последната машинация беше три дни преди тази – мъж на 85 години от село Белотинци в община Монтана пътува с такси до регионалния град през нощта, с цел да остави 6500 лв. в плик пред постройката на регионалната болница, мислейки, че по този метод оказва помощ на полицията да залови нарушител.

В Монтанско имаше взрив на измамите в интервала 2015-2020 година. Тогава годишно имаше по 50-60 измами, а вредите от измамите доближиха до 250 000 - 300 000 лв. годишно, като имаше случаи на дадени едновременно 30 000 - 40 000 лв..

Най-често бяха употребявани сюжети с това, че жертвата оказва помощ на полицията за залавяне на нарушители и би трябвало да остави пари на някоя улица или да ги хвърли в торбичка от балкона си, имаше и схеми с искане на пари за интервенция на потърпевш непосредствен, измами със закупуване на климатици, на домашни животни и така нататък През годините имаше и хванати измамници, само че в множеството случаи бяха залавяни техните помагачи, които прибират парите от жертвата. Имаше и неоправдателни присъди за измамите, само че част от тях останаха неразкрити.

След серията измами полицейската дирекция в Монтана създаде и напечата листовки с инструкции по какъв начин хората да се пазят от измамници. Листовките бяха публикувани из целия район благодарение на общините и кметовете в селищата.

През предходната година измамите в Монтанско понижиха внезапно, като имаше единствено 10, а през тази сполучливите досега са 3, оповестиха от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР