Потънали кораби край Констанца, Мангалия и Тюленово, изкуствени рифове, уникалната

...
Потънали кораби край Констанца, Мангалия и Тюленово, изкуствени рифове, уникалната
Коментари Харесай

Привличаме туристи с подводни маршрути в Черно море

Потънали кораби край Констанца, Мангалия и Тюленово, изкуствени рифове, неповторимата подводна каменна гора край Созопол, остатъци от тогавашните замъци Томи, Калатис, Калиакра, Бизоне, Аполония и Месембрия към този момент ще попадат като подводни туристически обекти за разглеждане.

Това сподели във Варна доцент Преслав Пеев от Института по океанология при Българска академия на науките. Идеята на варненски и румънски учени е тези точки да станат налични още през идващото лято за тези посетители, пристигнали по Западното Черноморие. Четири интернационалните маршрута ще се оферират от хотелиери и туроператори.

Дестинациите са набелязани по концепция, създадена от учени от Института по океанология във Варна, както и от Националния институт за проучване и развиване по морска геология и геоекология в Румъния, Националния исторически и археологически музей в Констанца, и от представители на водолазни клубове от двете страни.

Корабите са потънали през последните 100 години и се намират на дълбочина до 30 метра. За феновете на подводните спортове е създаден и маршрут, включващ потопени антични търговски пътища. Идеята е да бъдат показани пристанищата от древността, които са под вода.

По думи на Пеев, в региона на Созопол има два потънали кораба и една извънредно забавна естествена забележителност – каменната гора, чиято възраст е на няколко милиона години. Нямаме различен подобен подводен обект. Повече обекти са включени от българското крайбрежие. Освен потънали кораби и естествени предпазени зони, в музеите има много неща, които могат да бъдат видени от туристите.

Потопените търговски пътища – това са всички по-значими селища по румънското и българското крайбрежие, които са представлявали значими пристанищни центрове. От Румъния сме присъединили днешните Констанца и Мангалия, а от България – Калиакра, Балчик, Каварна, Варна, крепостта при нос Св. Атанас, която е с огромен капацитет, Несебър и Созопол.

Не единствено гмуркачите ще могат да се възползват обаче от маршрутите. Любителите на подводната археология, които не се гмуркат, могат да прегледат музеите в крайбрежните градове, в които има изложени артефакти. В морето множеството обекти са на налични дълбочини – до двайсетина метра. В български води това са потъналите кораби „ Мопанг “, „ Родина “, „ Стефан Караджа “ или пък подводните пещери „ Мартина “ и „ Тюленовата “ – означи още Пеев.

„ По нашето крайбрежие има доста красиви места. Тюленово и Камен бряг, Калиакра и Русалка са сравними с най-красивите подводни обекти в целия свят “, сподели инж. Антон Кръстев, експерт по водолазна техника и спускания към Института по океанология. На север – Тюленов и Камен бряг, към Русалка, Калиакра има неща, които са сравними с най-красивите подводни обекти в света.

Трябва да се има поради, че не през цялата година можем да се гмуркаме и да ги откриваме, само че през лятото могат да се видят както естествени обекти, по този начин и остатъци от човешката активност. Те припомнят както за предишното на хората, по този начин и за суровите условия, при които са работили и не престават да работят морските труженици.

Има и сантиментални и мистични обекти, да вземем за пример свързани с религията и духовността. В маршрутите, които ние сформираме се разказва категорично за хора с какво здравословно положение, подготовка и техника са подобаващи. Водолазната активност постоянно е обвързвана с модели на сигурност.Доста постоянно става въпрос за координати, които могат да бъдат достигнати и от брега – добави Кръстев./chernomore.bg

Ели Маринова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР